Hoppa till huvudinnehåll

Berith bjöd in till julfirande i eget hem

Tre stycken röda, brinnande ljus mot en röd bakgrund.
Tre stycken röda, brinnande ljus mot en röd bakgrund. Bild: Yle/Arja Lento ljus (konkret icke-levande objekt),ljus,radio vega

Julen är givmildhetens och omtänksamhetens tid. Berith Ljungström i Stockholm tog godheten ett steg längre och bjöd in ensamma människor till sitt eget hem för ett familjärt julfirande.

Då Berith lade ut sin annons på svenska nätsidan Blocket, i vilken hon bjöd in ensamma människor att fira jul tillsammans med henne och hennes familj hade hon ingen aning om vilken respons hon skulle få. Hundratals människor från hela Sverige kontaktade henne och visade intresse.

Varifrån kom tanken på att bjuda in främlingar till julfirande?

- Jag såg ett inlägg på Facebook där en liten pojke skrev om att han hade en enda önskan inför jul och det var att han och hans mamma skulle få fira jul med någon, för de hade ingen egen familj. Jag svarade på den annonsen och bjöd hem dem till oss men dessvärre bodde de i Malmö så det gick inte på grund av praktiska arrangemang. Där föddes tanken på att kunna hjälpa någon annan i samma situation.

- Alla har rätt att fira en underbar jul och vi tänkte att vi har utrymme att bjuda in några personer så vi tänkte att ”varför inte?” Det finns ju en massa ensamma människor så jag tänkte testa och se om någon var intresserad. Tre minuter efter att annonsen blev godkänd fick jag första mejlet och efter det har närmare 200 personer hört av sig.

Berith Ljungström skänker bort julfirande
Berith Ljungströms annonstext på Blocket.se Berith Ljungström skänker bort julfirande Bild: Yle / Hannah Norrena julfirande bortskänkes

Tragiska livsöden och ensamhet

Bland alla mejl som kommit in så har det givetvis funnits några oseriösa förslag men flesta har haft genuina och goda intentioner. Det har rört sig om alla möjliga konstellationer, allt från unga och lite äldre ensamstående mammor och pappor som t.ex. är ensamma första julen efter en skilsmässa. Även medelålders par utan barn och pensionärer har visat intresse.

- Många har ett jobbigt liv och man skulle vilja ta hit allihop. Det är väldigt roligt att så många har hört av sig men samtidigt är det tragiskt att många är ensamma.

- Den yngsta är en kille på 19 år som levt hela sitt liv i fosterhem och då han fyllde 18 förra året blev han utsparkad. Efter det har han inte haft någon familj över huvudtaget.

Med så många historier och gripande livsöden i sin e-postlåda är det svårt att välja en framom en annan men de praktiska realiteterna sätter såklart ändå vissa begränsningar. Hur väljer man?

- Mitt hjärta kommer att få välja i slutändan. Vissa talar till en mer än andra och går rakt in i själen. Det är omöjligt att välja men vi kan ju inte ta hit alla.

Godhet sprids som ringar på vattnet

Beriths initiativ har fått stor uppmärksamhet i pressen och även andra familjer har gjort liknande annonser. Folk har erbjudit sig att sponsra julklappar till de inbjudna gästerna.

- Flera familjer har även hört av sig till mig och bett om att få bjuda in dem som vi inte har plats med. Så på det sättet har vi tillsammans kunnat hjälpa ännu fler.

Berith Ljungström skänker bort julfirande
Berith Ljungströms familj bjuder in till julfirande. Berith Ljungström skänker bort julfirande Bild: Berith Ljungström berith ljungström

"Vi är en vanlig familj, vi har inga överloppspengar men vi har vi har utrymme, stora hjärtan och vi har möjlighet att dela med oss av det vi har."

För de flesta är julfirandet en tradition som firas tillsammans med nära och kära och för många känns tanken på att sitta kring julbordet tillsammans med främlingar som ett obekvämt upplägg. Är Berith alls orolig för att givmildheten missbrukas?

- Jag ser alltid det positiva i folk och vill inte döma någon innan jag träffat den personen. Visst kan det vara fråga om otrevliga människor men jag vill tro att de flesta har rätta intentioner.

- Min man är helt överens med mig och mina barn är också glada att kunna hjälpa andra barn. Vi är en vanlig familj, vi har inga överloppspengar men vi har vi har utrymme, stora hjärtan och vi har möjlighet att dela med oss av det vi har.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP