Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska jultraditioner du inte visste om

Photoshoppad bild på en gädda med tomteluva.
Julgäddan önskar god jul! Photoshoppad bild på en gädda med tomteluva. Bild: Yle/CC BY 2.0/Rachael Towne julgädda

Julgäddan från Korpo och julkorset i Lappfjärd. Nu är det dags att ta en titt på olika regionala jultraditioner i Svenskfinland.

Vi konstaterar att finlandssvenskarna vet för lite om varandra, speciellt när det kommer till olika jultraditioner.

Nyland brukar göra som resten av landet på julaftonen. Åland, som ligger nästan i Sverige, tycks blanda både finska och svenska julelement. Österbotten har en massa olika grejer på gång. Åbo och skärgården har en varm relation med gäddor.

Nu kan du ta en liten stund och lära dig känna Svenskfinlands olika jultraditioner.

Julkorset i Lappfjärd

Sydösterbottniskt julkors.
Den här varianten är en hybrid mellan Pörtom- och Lappfjärdskorset. Sydösterbottniskt julkors. Bild: Filip Stén. julkors

Julkorset med sina färggranna lampor pryder många gårdar runtomkring Österbotten, och den typen som används i Lappfjärd tycks vara speciellt känd.

Korsets ljus ska tändas på julafton och släckas på tjugondag knut. Hela idén med julkorset är att skrämma bort onda andar. Undrar om det finns onda andar som endast vandrar runt Österbotten? Hur har resten av Svenskfinland skyddat sig mot dem? Visst blir man lite rädd nu, man borde kanske snabbt snickra sitt eget kors för att bli av med en massa oinbjudna gäster.

Nykarleby, Nordens Betlehem

Två Nykarlebystjärnor i hantverkarateljé
De vanliga färgerna är blått, rött, vitt och grönt. Två Nykarlebystjärnor i hantverkarateljé Bild: Hedvig Långbacka jultradition

Nykarlebyborna brukar dekorera sina hus och gårdar med färggranna stjärnor med ljus i. Ursprungligen tändes stjärnorna på julafton för att välkomna och hjälpa sjömännen att hitta hem.

Nykarlebystjärnan, som den också kallas, är en stark lokal tradition. Nykarlebyborna älskar sina stjärnor så mycket att staden har fått smeknamnet ”Nordens Betlehem”.

Om du känner några sjömän som du vill att ska hitta hem till dig, ska du också hänga den här stjärnan vid porten eller fönstret.

Korv på Åland, gädda i skärgården

Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär
Ålänningarna vill ha korv på julbordet. Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär Bild: Yle/Helena von Alfthan chef wotkins

Ålänningarna, det fina folket som har tagit det bästa från två länder. På det åländska julbordet hittar man nämligen både de finska lådorna och den lite mer svenska korven.

Julaftonens underhållning på Åland är mer eller mindre lånad från det västra grannlandet. Det blir Kalle Anka och Svensson Svensson för hela slanten.

Gädda
Julgäddan säger hej! Gädda Bild: Yle/Public domain fiskarter

Skärgårds- och Åboborna har däremot en speciell relation med en speciell fisk. Inget julbord från Åbo till Houtskär skulle vara komplett utan julgäddan. Man kokar fisken med potatis och lök, och serverar hela härligheten med pepparrot.

Traditionen är så viktig att Korpoborna ger en officiell julgädda till republikens president.

Tro, hopp och kärlek

Tro, hopp och kärlek
Jakobstad menar allvar med sina symboler. Tro, hopp och kärlek Bild: Yle/Evert Rönnqvist tro hopp och kärlek

Ja, du gissade helt rätt, vi pratar om Jakobstad! Jeppisborna älskar sina symboler. Ankaret, korset och hjärtat hänger i de flesta fönster. Huvudgatan i staden pryds med megastora versioner av symbolerna.

Som en gammal sjömansstad är det inte ovanligt att ankaret finns med. Symbolerna ska enligt traditionen påminna dig om sjömän som inte kunde fira julen hemma. Om du känner att du har en liten jeppisbo inuti dig, kan du också hänga ett ankare, ett kors och ett hjärta i fönstret.

Nyligen publicerat - X3M