Hoppa till huvudinnehåll

Föregångarna vill ge inspiration

Daniel Åkermark, vd på Föregångarna.
Daniel Åkerman på Föregångarna säger att det har varit ett händelserikt år i samhället och det känns av på resurscentret Föregångarna i Vasa. Daniel Åkermark, vd på Föregångarna. Bild: Yle/Anna Ruda daniel åkermark

Att det är hårda tider i Finland just nu med många samarbetsförhandlingar och uppsägningar har inte märkts speciellt mycket på resurscentret Föregångarna i Vasa.

Verksamhetsledare Daniel Åkermark säger att behovet av hjälp när det gäller jobb och studier är rätt konstant.

- Året har varit händelserikt. Vi känner av den allmänna tonen i samhället. Den har varit nästan överdrivet dyster. Vi vill vara ljuset i tillvaron och ge inspiration och vara det resurscenter där du kan få både handledning, vägledning och information, säger Åkermark.

Anonym ung beter sig våldsamt bakom en glasvägg.
Anonym ung beter sig våldsamt bakom en glasvägg. Bild: Yle / Peter Sjöholm mobbare

Föregångarna har funnits i Vasa i 15 år och hjälper personer i alla åldrar när det gäller jobbsökande och studier.

Samarbete med skolor

Den som söker hjälp hos föregångarna kan få hjälp både i grupp och med olika projekt och kurser men också genom individuell handledning.

Resurscentret jobbar i nära samarbete med olika skolor på andra stadiet och också med grundskolan.

- Vi hjälper med arbetssökning och i frågor som har med studier att göra. Och överlag egentligen med allt som berör livet, Till oss kan man komma in bara på en kaffekopp eller tekopp och resonera, säger Åkermark.

Förebyggande arbete

Från centrets del jobbar man också med uppsökande verksamhet när det gäller speciellt unga. Det gör man genom den täta kontakten till skolorna.

- Vi tar fasta på det förebyggande arbetet. Börjandes från niorna går vår vägledare ut med information och fortsätter att möta målgruppen i andra stadiet. Är det någonting i tillvaron som inte går framåt så kan man vända sig till oss. Målsättningen är att 100 procent av ungdomarna ska hitta en bra plats i tillvaron.

ungdom
ungdom Bild: Yle trötthet

Föregångarna är projektfinansierat och upprätthållare är Folkhälsan Utbildning Ab. Nästa år fortsätter resurscentret med bland annat karriärträning som riktar in sig till arbetssökande. Dessutom satsar man nästa år på sådana som redan har en examen från tredje stadiet men saknar jobb.

Läs också