Hoppa till huvudinnehåll

JVM-rankning: Kanada etta, Finland knappt utanför pallen

Kanada för axla favoritskapet i junior-VM. Som vanligt i hockeysammanhang.
Kanada för axla favoritskapet i junior-VM. Som vanligt i hockeysammanhang. Bild: EPA kanada

Fem lag har realistiska chanser att vinna guld i junior-VM som startar i julhelgen. Finland är ett av dem, men när Yle Sportens referent rankar de tio lagen med VM-starten runt hörnet hamnar unglejonen knappt utanför medaljplatserna.

1. Kanada

Världens ledande hockeynation har just nu hand om sportens tre största titlar (OS, junior-VM och VM) och Lönnlöven får axla favoritskapet den här gången också. Har man varit framme i final i elva av de fjorton senaste turneringarna är det svårt att inte framstå som förstahandsfavorit. Speciellt när en spelare som Jake Virtanen, med 19 NHL-matcher för Vancouver i höst, förstärker truppen.

Till saken hör ändå att Kanada blivit utan medalj i de två senaste turneringarna på europeisk is. Både i Ufa för tre år sedan och i Malmö vid årsskiftet 2013-14 floppade kanadensarna rejält. Tredje gången gillt i Helsingfors?

2. Sverige

Nio raka semifinalplatser. Där småkronornas minst sagt imponerande svit i JVM-sammanhang. Årets lag är dessutom bättre än den trupp som i fjol tog sig in bland de fyra bästa i Kanada.

Med AHL-duon William Nylander och Adrian Kempe finns spets, framför allt Nylander har varit magnifik i Toronto Marlies och leder hela AHL:s poängliga med klar marginal. Tränaren Rikard Grönborg vill sluta på topp och Sverige slåss tveklöst om guld.

3. USA

JVM brukar handla om allt eller inget för USA, som varit i final tre gånger de senaste tolv turneringarna men vunnit samtliga tre. Det imponerande sätt som USA spelade hem U18-VM på i våras visar också hur bra den amerikanska juniorhockeyn mår.

USA har turneringens kanske allra intressantaste spelare i Auston Matthews. Centern förväntas gå först av alla i NHL-draften nästa sommar, men i väntan på det har 18-åringen valt att flytta till Schweiz där han snittat över en poäng per match för Zürich.

Finland och Sverige har gått stenhårda kamper i JVM de senaste åren.
Finland och Sverige har gått stenhårda kamper i JVM de senaste åren. Finland och Sverige har gått stenhårda kamper i JVM de senaste åren. Bild: EPA sveriges ishockeylandslag

4. Finland

Finland har plockat medalj i de två senaste hemmaturneringarna, och det passar säkert unglejonen att få slå ur underläge och hamna utanför pallen i den här rankningen. Till saken hör ändå att VM-guldet i Malmö för två år sedan är Finlands enda medalj på de nio senaste turneringarna, Finland har halkat efter i juniortäten.

Årets trupp är anfallsmässigt absolut tillräckligt stark för att mäta sig med de allra bästa, forwardsbesättningen bäddar för guldkamp. Den stora frågan är om det finns tillräckligt många bra blåvita backar.

5. Ryssland

De fem lagen i topp på rankningen är oerhört jämna, och också Ryssland har klar guldchans. Ryssland har vunnit medalj fyra JVM-turneringar i rad och truppen är en intressant blandning med hela nio spelare från juniorligorna i Nordamerika.

Ilja Samsonov har under hösten spelat utmärkt för Magnitogorsk i KHL och kan mycket väl vara turneringens bästa målvakt.

Tjeckien har spelat tio JVM-turneringar i rad utan att vinna medalj.
Tjeckien har spelat tio JVM-turneringar i rad utan att vinna medalj. Tjeckien har spelat tio JVM-turneringar i rad utan att vinna medalj. Bild: EPA tjeckiska ishockeylandslaget

6. Tjeckien

Tjeckien har inte vunnit medalj på tio turneringar och årets JVM-trupp bekräftar uppfattningen att tjeckerna håller på att tappa kontakten till tätnationerna i hockeyvärlden. Årets uppgift blir heller inte lättare av att David Pastrnak och Jakub Vrana är upptagna av NHL/AHL-spel. Trots det en farlig motståndare för Finland i gruppen.

7. Schweiz

Schweizarna har goda minnen från JVM-turneringar i Finland, landets enda medalj togs när Helsingfors var värdstad 1998. Schweiz har en vass första kedja som stod för samtliga mål när laget i måndags träningsspelade genom att slå Finland med 4–3 men bredden i truppen bäddar inte för någon medaljkamp den här gången.

8. Slovakien

Skrällde rejält i fjolårets turnering och åkte hem med ett sensationellt brons. Men blixten slår inte ner två gånger på samma ställe för en trupp som till stora delar deltar som extralag i den slovakiska ligan, och där vunnit en av sina tolv senaste matcher. Bara fyra av spelarna i truppen är NHL-draftade.

9. Danmark

Tog sig sensationellt till kvartsfinal förra året, men då med spetskompetens från Nordamerika i truppen. Den här gången håller lagets förstärkningar från juniorhockeyn i Kanada och USA inte lika hög klass och Danmark kämpar hårt mot nedflyttning.

10. Vitryssland

Ett stort frågetecken, okända för hockeyvärlden då den klara majoriteten av spelarna håller till i den vitryska ligan. Genrepade genom att förlora med 1–7 mot ett Kanada som gick på halvfart, ett resultat som torde säga det mesta om Vitrysslands klass.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport