Hoppa till huvudinnehåll

Smurfrösternas återkomst, experimentell R&B och Finland hippt i Stockholm

Malin Nyqvist
Malin Nyqvist. Malin Nyqvist malin nyqvist

Musikrepubliken med Malin listar årets bästa låtar.

2015 är så mycket mer än mainstreammusikens filosofiska inlägg i ”vem är jag”- debatten i form av Adeles Hello eller Justin Biebers funderingar över den mänskliga kommunikationens förgänlighet i What Do You Mean. Musikrepubliken med Malin listar årets bästa låtar, de du kanske missade då du sjöng in i din telefonlur eller grät över gamla kärlekspar i valfri musikvideo av Avicii.

Mest markant för musikåret 2015 är genresurfing. EDM i all ära, men uppstickargenren nightcore är det roligaste som hänt den elektroniska musiken i år. Att nightcore, eller happy hardcore som genren hette innan den snappades upp av ett gäng Londonhipsters med 90-talsnostalgi, gått från kategorin ”roligt på internet 2013” till samarbete med mainstreambolaget Columbian Records i år är en svårhärmad bedrift. Genrens succé är given då inte ens lyssnarna kunnat ena sig om den sockervaddssöta smurfpastischenär små auditiva konstverk eller endast en blandning av musiktrolling och dålig smak. Säkert är ändå att nightcoren under nästa år kommer likt sirap sippra in i mainstreammusiken.

FKA Twigs
FKA Twigs. FKA Twigs Bild: "FKA Twigs 2015" by Bobo Boom/Wikimedia Commons fka twigs

En annan genre som skakat om både indiemusiken och den mera konventionella auditiva flödet under de senaste åren är återupptäckten av R&B. Där mainstreammusikens version av den moderna R&Bn 2015 utmynnade i Drakes slagdänga Hotline Bling, har indiemusikens dito utkristalliserats det som lite slarvigt går under benämningen experimentell R&B: en perfekt blandning av pop, hiphop, trap och electro. Främst i detta musikaliska segertåg marscherar FKA Twigs imponerande EP M3LL155X (uttalas Melissa), tätt följd av årets mest imponerande genombrott: Sevdalizas EP The Suspended Kid och Lafawndahs svårslagna debutsingel Tan.

Tove Styrke. Bild: sonymusic.se tove styrke

Trots att Finland hittills stått utanför det så kallade nordiska musikundret som 2015 gjort artister som Tove Styrke, Susanne Sundfør och Kill J ombloggade världen över, har vi i Svenskfinland inte helt blivit snuvade på karamellen. Vasas flora och fauna lyckades i år att göra det omöjliga möjligt: att göra det coolt att sjunga depressiva antiklimaxlåtar och dessutom gå hem i den Stockholmska bloggvärlden. Av all tänkbart otänkbar genresurfing år 2015 är Vasas flora och faunas det mest imponerande.

Komplett lista med årets bästa låtar hittas här: