Hoppa till huvudinnehåll

Spelare för spelare – här är unglejonen som bjuder in till VM-fest

Sebastian Aho och hans lagkompisar är redo för junior-VM.
Sebastian Aho och hans lagkompisar är redo för U20-VM. Sebastian Aho och hans lagkompisar är redo för junior-VM. Bild: Lehtikuva sebastian aho

Junior-VM startar på annandag jul, och Finlands lag är ovanligt stjärnspäckat. Men visst finns det gott om nya namn för hockeyintresserade att lära sig. Som en guide för tv-soffan presenterar Yle Sporten årets unglejon. Artister och grovjobbare, profiler och doldisar.

Målvakter:

1 Kaapo Kähkönen
Ålder: 19.
Klubb i höst: Blues, 14. 2,26, 92,1%.
Inleder turneringen som utmanare till Veini Vehviläinen. Har i höst gjort bra matcher för Blues unga ligalag, där han delat på målvaktsansvaret med svensken Christian Engstrand. Länge omtalad som en supertalang och NHL-draftad av Minnesota i den fjärde rundan. Har sällan fått till det i landslaget, misslyckades till exempel stort som finländsk förstamålvakt i U18-VM på hemmaplan våren 2014.

30 Veini Vehviläinen
Ålder: 18.
Klubb i höst: JYP, 15. 1,79, 93,8%.
I finalen i U18-VM i april vann USA skotten mot Finland med 62–20. Trots det behövde jänkarna förlängning för att vinna matchen med 2–1. Målvakten som gjorde 60 räddningar är nu finländsk förstakeeper i U20-VM. Vehviläinen har i höst ligadebuterat för JYP och gjort det så bra att han jämnt kämpat om speltiden i Jyväskylälaget med rutinerade Tuomas Tarkki. Om Finland ska ta medalj behövs en målvakt som står på huvudet, ännu odraftade Vehviläinen har talangen som krävs för att klara av pressen.

Emil Larmi är en av tre finländska målvakter.
Emil Larmi är en av tre finländska målvakter Emil Larmi är en av tre finländska målvakter. Bild: Lehtikuva larmi

31 Emil Larmi
Ålder: 19.
Klubb i höst: Peliitat, 19. 2,50, 92,7%.
Tog sin in i VM-truppen under de sista månaderna, gjorde karriärens första landskamper nu i höst. Pelicansjunioren har spelat mycket och bra för Peliitat i Mestis och självförtroendet är på topp efter karriärens bästa månader. Inleder trots allt som truppens tredjemålvakt och kan knappast räkna med mycket speltid.

Försvarare:

2 Sami Niku
Ålder: 19.
Klubb i höst: JYP, 21. 0+3=3.
Spelskicklig back som efter 33 matcher för JYP fortfarande väntar på sitt första ligamål. Ändå klart bättre offensivt än defensivt. Med i JVM redan för ett år sen, kommer att få gott om speltid nu också. Har av naturliga skäl jämförts med Jyväskyläprodukten Sami Vatanen, en jämförelse som Niku förlorar klart. Plockades av Winnipeg sent i årets NHL-draft.

3 Miro Keskitalo
Ålder: 19.
Klubb i höst: TPS A-juniorer, 8. 0+4=4.
Har i höst spelat ungefär lika många matcher för TPS A-juniorer, TPS ligalag och Hermes Mestistrupp. Ingen back som gör något stort väsen av sig, plockade en av de sista platserna i truppen och lär inte få någon stor roll i laget. Gott om erfarenhet från juniorlandslag, har tidigare spelat VM på U17- och U18-nivå med god framgång.

Olli Juolevi är det finländska JVM-lagets stora backstjärna.
Olli Juolevi är det finländska JVM-lagets stora backstjärna. Olli Juolevi är det finländska JVM-lagets stora backstjärna. Bild: Lehtikuva olli juolevi

4 Olli Juolevi
Ålder: 17.
Klubb i höst: London Knights, OHL, 28. 4+19=23.
Höstens komet, förväntas direkt i VM-debuten bli Finlands ledande back. Flyttade i somras från Jokerits juniorlag till talangverkstaden i London, Ontario, där Juolevi gjort succé. Efter en sensationell höst klättrar han snabbt på NHL-klubbarnas draftlistor, fortsätter han på samma sätt i vår plockas han bland de tio första i sommar. Poängfarlig med ett bra skott. Tillbaka i Finland var Juolevi inte på topp i måndagens träningsmatch mot Schweiz, risken finns att förväntningarna är för höga.

5 Eetu Sopanen
Ålder: 19.
Klubb i höst: Peliitat, 18. 1+4=5.
Backjätte (196 cm/102 kg) som fick hyfsat med speltid i Pelicans ligalag förra säsongen, men i höst fått hålla till godo med Mestisspel i Heinola. Ett av frågetecknen i den blåvita backbesättningen. Med i Finlands trupp också i U18-VM på hemmaplan våren 2014, men drabbades då av en hjärnskakning genast i den första matchen och tvingades avbryta turneringen.

6 Joni Tuulola
Ålder: 19.
Klubb i höst: HPK, 29. 0+4=4.
Pappa Marko spelade aldrig något JVM, men det blev över tusen ligamatcher och stora VM i alla fall. Sonen Joni som i klubblaget använder pappans frysta nummer 36 spelar nu hemma-VM med 6 på ryggen. Utvecklas den tuffa vägen, har i snitt spelat 19 minuter per match för höstens klara ligajumbo HPK. Chicagodraft med mycket att förbättra i det fysiska spelet.

7 Niko Mikkola
Ålder: 19.
Klubb i höst: KalPa, 31. 2+2=4.
Draftades av St. Louis Blues i den femte rundan i somras. Har med sina 194 centimeter måtten som krävs, men ligahösten har varit en besvikelse för Mikkola. Kommer ändå att få stort ansvar i JVM-laget och är typexempel på en back som måste lyckas för att Finland ska gå riktigt långt. Frågan är hur han står upp mot de bästa lagen i turneringen?

18 Vili Saarijärvi
Ålder: 18.
Klubb i höst: Flint Firebirds, OHL, 28. 5+14=19.
Storlöfte från Rovaniemi som tagit sin egen väg till toppen: valde bort en plats i Kärpät ligatrupp för en säsong i den amerikanska USHL-ligan och football-fästet Green Bay. Nu spelar han för färska OHL-laget Flint i Michigan och gör det lysande. Draftades av samma delstats NHL-stolthet Detroit redan i den tredje rundan i somras efter ett lysande U18-VM. Saarijärvi var i våras hela turneringens bästa back och har nu potential att upprepa succén i nästa åldersklass. Bidrar starkt i det offensiva spelet.

Anfallare:

9 Jesse Puljujärvi
Ålder: 17.
Klubb i höst: Kärpät, 31. 5+7=12.
Finländsk hockeys framtid. Jättelalangen kommer att plockas bland de allra första i NHL-draften i sommar. Var som 16-åring med i U20-VM redan för ett år sedan och gjorde en bra turnering i Kanada. Har spelat gott om tuffa matcher för landets bästa lag Kärpät i höst, och har en spelstil som passar i JVM där han kan komma att dominera tillsammans med kedjekompisarna Sebastian Aho och Patrik Laine. Läge för Puljujärvi att bjuda på nya Youtube-hits i stil med hans solomål mot Tjeckien i november.

Roope Hintz drar ett stort lass som center.
Roope Hintz drar ett stort lass som center. Roope Hintz drar ett stort lass som center. Bild: Lehtikuva hintz

10 Roope Hintz
Ålder: 19.
Klubb i höst: HIFK, 14. 1+5=6.
Gjorde bredvid Mikko Rantanen ett starkt JVM för ett år sedan och Hintz får nu stort ansvar som center i Finlands första kedja med gamla bekantingen Rantanen och Kasperi Kapanen som yttrar. Bytte i somras moderklubben Ilves mot HIFK men har haft en småmotig höst. Var länge skadad och har efter comebacken letat efter formen som ytter, med ett mål på fjorton matcher. En av truppens ledare, smart spelare med stor potential, en lågbudgetversion av Alexander Barkov.

12 Kasper Björkqvist
Ålder: 18.
Klubb i höst: Blues A-juniorer, 30. 24+23=47.
Hade garanterat fått gott om speltid i Blues vingklippta ligalag i höst, men siktar på att senare spela universitetshockey i USA och får därför inte delta i en ”proffsliga”. Esbobon hittas till vardags i Mattlidens Gymnasium och var trots bristen på ligaerfarenhet given i JVM-truppen, som en lojal lagspelare och kämpe med en klar roll som ytter i den fjärde kedjan. Plockade inga poäng i U18-VM i våras men var som truppens kapten ändå en av de viktigaste spelarna i silverlaget.

Miska Siikonen är en defensivt lagd center.
Miska Siikonen är en defensivt lagd center. Miska Siikonen är en defensivt lagd center. Bild: Lehtikuva miska siikonen

13 Miska Siikonen
Ålder: 19.
Klubb i höst: Pelicans, 18. 1+1=2.
Stor anfallare som ska bromsa upp motståndarnas spel som center i Finlands fjärde kedja. Defensivt lagd grovjobbare som inte lär sno åt sig stora rubriker. Har gjort ett mål i FM-ligakarriären, mot hans juniorklubb KooKoo i november.

15 Mikko Rantanen
Ålder: 19.
Klubb i höst: San Antonio Rampage, AHL, 22. 10+16=26.
Lagets kapten kan bli hela turneringens största stjärna, och har förutsättningar att framstå som ”en man bland pojkar”. Med fyra mål Finlands bästa målskytt redan i JVM för ett år sedan, och efter det har utvecklingen fortsatt spikrakt uppåt med en fin vår i TPS, en bra A-landslagsdebut och en urstark höst i AHL. Rantanen har snittat över en poäng per match i Colorados farmklubb och har lagets överlägset bästa plusminus-statistik. Startar med massiva förväntningar på sig i samma kedja som Roope Hintz och Kasperi Kapanen.

19 Aleksi Saarela
Ålder: 18.
Klubb i höst: Ässät, 27. 10+5=15.
Formstark center i FM-ligan, lär i JVM-laget få en mer undanskymd roll som ytter i tredjekedjan. Bytte sommaren 2014 under uppmärksammade former Lukko mot grannen Ässät, och har efter en trevande start kommit igång rejält. Har gjort åtta mål på de tio senaste matcherna för Björneborgslaget och var en av hela ligans hetaste spelare i november. Redo för en större roll i Jalonens lagbygge om så krävs.

Sebastian Aho gjorde mål i unglejonens VM-genrep mot USA.
Sebastian Aho gjorde mål i unglejonens VM-genrep mot USA. Sebastian Aho gjorde mål i unglejonens VM-genrep mot USA. Bild: Lehtikuva sebastian aho

20 Sebastian Aho
Ålder: 18.
Klubb i höst: Kärpät, 26. 11+10=21.
Stjärna och stöttepelare. Avgjorde ligafinalerna i våras med sitt mål i sudden death i den sjunde finalen mot Tappara. Åkte efter det direkt till U18-VM där han dagen efter spelade fram till första målet i finalen mot USA. Ytter i klubblaget Kärpät, men lär av Jukka Jalonen användas som center med uppdrag att bädda för de yngre kedjekompisarna och jättetalangerna Jesse Puljujärvi och Patrik Laine. Briljant höst för ligaledande Kärpät, inte ens det hårda skott som träffade honom i huvudet mot Lukko bromsade upp Ahos poängtakt.

21 Antti Kalapudas
Ålder: 19.
Klubb i höst: Kärpät, 13. 2+1=3.
Knep en av de sista lediga platserna i truppen, riskerar att få rollen som trettonde forward i ett lag där yttrar används på hans centerposition. Har i höst delat sin speltid mellan Kärpät i ligan, Hokki i Mestis och Kärpäts lag i A-juniorernas FM-liga. Spelade JVM också i fjol och var unglejonens bästa poängplockare i träningsturneringen i Ryssland i augusti. Har liknats vid Raimo Helminen och många Kärpätanhängare skulle under turneringens gång gärna se en ren Uleåborgskedja med Kalapudas, Puljujärvi och Aho.

23 Sebastian Repo
Ålder: 19.
Klubb i höst: Pelicans, 27. 7+8=15.
En av få finländska spelare som inte varit med i någon form av junior-VM tidigare. Har fått sitt genombrott i höst när han varit en smärre sensation i FM-ligan. Repo som inför årets säsong inte hade plockat en enda poäng i ligan har hört till Pelicans ljusglimtar med 15 pinnar totalt. Får en roll som ytter i Finlands tredje eller fjärde kedja.

24 Kasperi Kapanen
Ålder: 19.
Klubb i höst: Toronto Marlies, AHL, 17. 5+5=10
”Samis son” går in i förstakedjan med Rantanen och Hintz. En stor besvikelse i fjolårets JVM och har mycket att bevisa när han nu fått ”VM-ledigt” av Torontos NHL-organisation. Draftades i första rundan 2014, och var i somras en av spelknapparna i jätteaffären som förde Phil Kessel från Toronto till Pittsburgh. Kapanen gick motsatt väg och har i höst hållit till i AHL-laget Marlies, men gjort klart mindre väsen av sig än till exempel lagkompisen och svenska JVM-spelaren William Nylander.

25 Julius Nättinen
Ålder: 18.
Klubb i höst: Barrie Colts, OHL, 24. 10+22=32.
Flyttade i somras från Jyväskylä till nordamerikansk juniorhockey och har gjort en lysande höst i Ontario, där Nättinen fått stort ansvar och svarat med gott om poäng för Barrie. I Finlands JVM-lag inleder han som tredjecenter. Har hunnit jämföras med en ung Anze Kopitar och draftades i somras i andra rundan av Anaheim. Kommer från en sann hockeyfamilj, brorsan Joonas är ligaback hos JYP och andra brodern Jussi är kapten för Hermes i Mestis.

28 Juho Lammikko
Ålder: 19.
Klubb i höst: Kingston Frontenacs, OHL, 30, 10+18=28.
Björneborgaren var på sensommaren hemma och vände i Ässät och inledde utmärkt med två mål på fem ligamatcher. Kom ändå fram till att det bästa för karriären var att återvända till den kanadensiska juniorhockeyn där han är näst bästa poängplockare i sitt lag Kingston. I fjol var han den sista anfallaren som petades från JVM-truppen av Hannu Jortikka, och powerforwarden kan få en mindre roll än han hoppas på också i årets lagbygge.

Patrik Laine ska charma NHL-scouter i Helsingfors.
Patrik Laine ska charma NHL-scouter i Helsingfors. Patrik Laine ska charma NHL-scouter i Helsingfors. Bild: Lehtikuva patrik laine

29 Patrik Laine
Ålder: 17.
Klubb i höst: Tappara, 24. 8+8=16.
Den finländska ishockeyns nästa Teemu Selänne. Superlöftet förväntas gå bland de fem första i NHL-draften nästa år. Fantastiska händer, har ett skott utöver det vanliga för spelare i hans ålder. Toppade målligan i U18-VM i våras. Har under sin första ligahöst plockat gott om poäng och avgjort straffläggningar för sitt Tappara. Artist som bildar en av VM:s mest sevärda kedjor med Kärpätduon Puljujärvi-Aho.

Finland inleder JVM med match mot Vitryssland på annandag jul klockan 18. Matchen tv-sänds av Yle med svenskt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport