Hoppa till huvudinnehåll

Välgörenhetsboomen har inte lagt sig

Frälsningsarméns chef Johnny Kleman.
Frälsningsarméns chef Johnny Kleman står med den traditionella julgrytan i centrum av Helsingfors, där insamlingen inte varit lika effektiv som under tidigare år. Frälsningsarméns chef Johnny Kleman. Bild: Yle/Fanny Fröman julgrytan

Flyktingvågen i huvudstadsregionen skapade i höstas ett nyväckt intresse för välgörenhetsarbete. Nu inför julen väljer många att göra något konkret, i stället för att skänka en slant till de traditionella julinsamlingarna.

- Det har gått ganska bra för vår insamling runtom i landet och jag tror att slutresultatet kommer att ligga på kring en miljon euro. I fjol hade vi ett rekordbra år och nu är det ganska jämt, säger Frälsningsarméns chef Johnny Kleman.

Frälsningsarmen ställde upp sin första julgryta i Finland år 1906, och är således den långvarigaste julinsamlingen i landet. I år har grytorna i Helsingfors ändå inte fyllts helt i samma takt som under tidigare år.

- Vi har fått se en liten minskning. Jag tror att det beror på att många redan gett till flyktinghjälpen under hösten. Dessutom har det också varit dåligt väder under insamlingen och så kan det ekonomiska läget också ha en inverkan, säger Kleman.

Röda korset har redan kunnat dela ut presentkort på 70 euro till mataffärer åt 22 000 barnfamiljer, vilket är 4000 familjer mer än i fjol.

En annan traditionell julinsamling är Röda Korsets Jul i sinnet som i år ordnas för 19:e gången. Insamlingen pågår fram till julafton, men har redan lyckats göra ett rekordresultat och nått målsättningen på 1 540 000 euro. Därför har man redan kunnat dela ut presentkort på 70 euro till mataffärer åt 22 000 barnfamiljer, vilket är 4000 familjer mer än i fjol.

Någon liknande trend som Frälsningsarmén har Röda Korset inte stött på i Helsingfors.

- Vi har fått in donationer från alla delar av landet och det finns inget som tyder på att flyktinghjälpen skulle ha minskat på intresset att delta i vår insamling. Samtidigt måste man ändå komma ihåg att Röda Korset också väldigt aktivt hjälpt flyktingarna under hösten, så vi kanske är lite jäviga, säger Anna Laurinsilta, chef för enheten för medelinskaffning på Röda Korset.

Recessionen stör inte

Också Kyrkans utlandshjälps annorlunda presenter brukar vara populära i juletider. Presenterna introducerades år 2005 och i fjol resulterade insamlingen i en miljon euro. Speciellt nödjhjälpsförpackaningar har blivit populära som en följd av flyktingkrisen, och föreningen förväntar sig ett likadant resultat även i år.

Överlag har de årliga julinsamlingarna varit populära under de senaste åren trots de ekonomiskt svagare tiderna.

Överlag har de årliga julinsamlingarna varit populära under de senaste åren trots de ekonomiskt svagare tiderna.

- I fjol hade vi ett exeptionellt bra år. Intresset för att hjälpa ökar då det finns allt fler i det egna landet som behöver hjälp, säger Kleman.

Röda Korsets Laurinsilta tror också att många under julen vill rikta hjälpen just till hemlandet.

- Jul i sinnet är en insamling där en stor del av de som donerar är företag, och i år har vi fått med flera nya donatorer, också många småföretag. Många vill hjälpa de inhemska barnfamiljerna då det ekonomiska läget är svårt, säger Laurinsilta.

Julklappar till barn engagerar

Utöver de traditionella pengainsamlingarna har det blivit allt populärare att ge något konkret, som färdiginslagna julklappar. Speciellt populärt verkar det vara inom huvudstadsregionen.

Insamlingen Joulupuu, som ordnats av Finlands Juniorhandelskamrar, har samlat in presenter som ska delas ut till barn av socialtjänsten.

Situationen i världen kombinerat med en allmän omtanke om våra närmaste har säkert fått folk att delta i frivilligarbete ännu mer än innan.

- Vi lyckades väl i år och det fanns intresse för insamlingen genast från start. Synligast var det i Helsingfors, där vi lyckades samla in över 10 000 presenter. Situationen i världen kombinerat med en allmän omtanke om våra närmaste har säkert fått folk att delta i frivilligarbete ännu mer än innan, säger Hannu Nikupeteri, projektchef för Joulupuu.

Också Operaatio Joulun Lapsi-insamlingen har kunnat skicka iväg nästan 33 000 julklappar till i Rumänien och Moldavien.

- 4500 av dessa julklappar kommer från huvudstadsregionen, vilket är ungefär 700 presenter mer än i fjol då vi samlade ihop sammanlagt 28 000 paket. Tillväxttakten har varit snabb i år och det är tydligt att människor vill hjälpa till, säger Ilkka Kujala på Patmos Lähetyssäätiö, som ansvarar för den internationella insamlingen i Finland.

Kujala tror att flyktingkrisen kan vara orsaken bakom det stora intresset i år.

- Det har säkert ökat människornas förståelse och lett till att man är mer villig att hjälpa mindre bemedlade även utanför Finland, säger Kujala.

Tvungna att tacka nej

Också frivilligverksamhet har fortsatt engagera folk. Föreningen Jouluapua som fungerar som en enande länk mellan frivilliga och familjer som har behov av hjälp har fått över 10 000 nya gillare på sin Facebook-sida i år.

Gruppen grundades två år sedan och i år har 500 familjer via den fått julklappar, mat och gran hemlevererade av privatpersoner.

Vi var till och med tvungna att tacka nej till en del frivilliga till slut, då vi fått "för mycket" hjälp.

- Det är 60 familjer mer än vad vi tänkte oss i förväg. Överlag har det funnits ett stort intresse för att hjälpa via oss i år. Därför blev vi till och med tvungna att tacka nej till en del frivilliga till slut, då vi tyvärr fått "för mycket" hjälp, säger gruppens grundare Heidi Miettinen.

Läs mera:

Skicka blommor till en ensam äldre inför julen

Det lilla gör skillnad för den som är ensam under julhelgen. Maj-Britt Grönholm tycker det är en utmärkt idé att kunna skicka en julhälsning i form av blommor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen