Hoppa till huvudinnehåll

Jesusbarnet som stals och stormen som härjade

Natten till lördag stals Jesusbarnet ur krubban.
Julen 2013 saknades Jesusbarnet från krubban på Anders Chydeniusgatan i Karleby. I år har man flyttat krubban inomhus för att undvika stöld. Natten till lördag stals Jesusbarnet ur krubban. Bild: Karleby Pingstförsamling julkrubba

Två jular stal någon Jesusbarnet ur krubban på Anders Chydeniusgatan i Karleby. I år har man flyttat krubban till aulan i affärshuset på Strandgatan 16 för att undvika stöld.

Det är pingstförsamlingen i Karleby som i fyra års tid lagt fram julkrubban till allmän beskådning i Karleby.

- Det verkar som att någon infört vår version av Gävlebocken, säger Reijo Ruotsalainen.

Han syftar på den enorma halmbock som varje år uppförs i Gävle och som sällan klarat sig från att bli uppeldad.

- Det är synd. Barnen som går i dagiset bredvid har tyckt om att titta på alla dockor i julkrubban men det gick inte längre, säger Ruotsalainen.

Det verkar som att någon infört vår version av Gävlebocken.― Reijo Ruotsalainen

Än i denna dag vet man inte vem som stal dockan som föreställde Jesusbarnet. Det hände två jular, men ett år lämnades barnet tillbaka följande dag. Då lämnades barnet tillbaka med ett ångerfullt brev.

Det första året stals också dockorna föreställande Maria och Josef. Församlingen fortsätter ändå att ställa ut julkrubban.

- Vi gör det här för att önska alla en välsignad god jul, säger Ruotsalainen.

Kallt 2010 - varmt 2013

Vädret har också gett rubriker många jular. Årets jul ser ut att bli en av de varmare. För bara en vecka sedan uppmättes värmerekord i Kumo som ligger sydost om Björneborg.

Söndagens temperatur låg på 11,2 grader i Kumo och det är också den varmaste temperaturen någonsin som uppmätts i december i Finland. Nästvarmaste temperaturen uppmättes i Mariehamn på självständighetsdagen i år, då var det 11,1 grader varmt

Det var långt ifrån lika varmt julen 2010. Ända ner till minus 30 grader förutspådde meteorologerna inför julen 2010. Men i Jakobstad lät man inte kylan stoppa julen. Dagen före julafton var det fullt upp på en stormarknad i Jakobstad.

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist elbrist

Elbolagen förberedde sig på en rejäl köldknäppmen någon fara för att det skulle bli omfattande elavbrott fanns inte.

- För att elnätet ska kollapsa krävs mycket mer än bara några dagars sträng kyla, sade dåvarande vd Ole Vikström på Jakobstads Energi till Yle Österbotten inför julen 2010.

Före 2010 hade elnätet prövats rejält vintern 1998. Fram tills 2010 hade inga konsumtionstoppar nåtts på 12 år.

För att elnätet ska kollapsa krävs mycket mer än bara några dagars sträng kyla.― Ole Vikström

På midsommarafton 2014 var det kallare än på nyårsafton 2013. Det rapporterades om fem till åtta plusgrader på nyårsafton 2013. 2014 blåste nordanvinden kall på midsommar.

Många minns den midsommaren då man pratade om att det var varmare på nyårsafton föregående år.

Annandagsstormen

Annandag jul 2011 ställde vädrets makter också till det då Dagmar drog fram. Stormen orsakade omfattande skador på olika håll i landet.

Elledningar drogs ner i Manngård då träd föll i stormen Dagmar.
Elledningar drogs ner i Manngård då träd föll i stormen Dagmar. Bild: YLE/Marga Sandström manngård,Raseborg

I Kaskö uppmättes den starkaste vindstyrkan i hela landet, som värst blåste det 28 meter i sekunden.

Omkring 7 000 av Vasa Elektriskas kunder var utan el på förmiddagen. I hela landet saknade 283 000 hushåll el. För många tog det flera dagar innan elen kom tillbaka.

I småbåtshamnen i Vägvik i Petalax, Malax, förstördes ett tiotal båthus under morgonen och förmiddagen.

Stranden är fylld av bråte efter stormen.
Stranden är fylld av bråte efter stormen. Bild: Hasse Nordman vägvik

Vasa Elektriska uppmanade folk att vara försiktiga om de rörde sig i närheten av kullfallna träd. Man ska absolut inte röra vid ett träd som ligger över en elledning utan hålla en skyddszon på 20 meter.

Stormen störde också mobiltrafiken. Problem och avbrott uppstod i förbindelserna på alla håll i landet. Problemen beror på att de omfattande strömavbrotten också inverkade på strömmen till basstationerna.

Jordens undergång 2012

Andra fenomen än vädret har också gett upphov till oro under tidigare jular.

Den 21 december 2012 skulle världen gå under. Åtminstone om man fick tro Mayaindianernas kalender som förutspådde världens undergång.

Det här fick många världen över att bunkra upp med råvaror för att klara undergången. Samtidigt försökte skeptiker göra sin röst hörd. De menade att Mayaindianernas tideräkning inte alls tog slut den 21.12.2012 - det vara en ny tidsera som skulle börja efter det datumet.

Samma månad var det många som passade på att gifta sig. Att få 12.12.12 ingraverat i ringarna gjorde att just det datumet fyllde kyrkorna.