Hoppa till huvudinnehåll

Kocken som sökte glassmaskin och landade i landslaget

Samuel Mikander är med i kocklandslaget.
Mikander övar med landslaget i träningsköket i Karis. Samuel Mikander är med i kocklandslaget. Bild: Yle/Christoffer Westerlund finska kocklandslaget,Raseborg

Toppidrottare världen över har sitt sikte på de olympiska spelen i Rio nästa sommar. Flera karriärer kulminerar i de anrika idrotsspelen. Inte långt efter det ordnas kockarnas OS i Tyskland.

Enligt landslagskocken Samuel Mikander gäller det att träna lika hårt inför matlagningstävlingarna. Den 24-åriga kocken från Karis har redan varit på flera träningsläger med det finska landslaget.

- Vi tränar mycket på lagandan. Den måste fungera i ett team. En diva klarar sig inte. Alla måste synkroniseras, säger Mikander som är delägare i restaurang Köttkontrollen i Karis.

Samuel Mikander gör gärna en gräddig efterrätt av risgrynsgröten från julmorgonen.
Mikander gör gärna efterrätt av risgrynsgröten från julmorgonen. Samuel Mikander gör gärna en gräddig efterrätt av risgrynsgröten från julmorgonen. Bild: Yle / Jonas Sundström köttkontrollen

Det handlar alltså om personkemi. Är du med i kocklandslaget har du redan bevisat att du kan göra annat än att öppna en burk tonfisk och steka plättar.

OS ordnas i Erfurt i Tyskland i oktober 2016. För tillfället ser det ut som om Samuel Mikander har hand om kötträtterna och tillhörande såser till varmrätten. Menyn kommer att vara hemlig ännu i några månader.

Målet är den ädlaste metallen

Efter årsskiftet sätter landslaget i en högre växel. Mikander och gänget har höga ambitioner.

- Vi satsar på guld i OS. Vi kan inte göra annat än att satsa på en seger, säger Mikander och låter som en självsäker toppidrottare inför internationella tävlingar.

Samuel Mikander: Hjortstek i lingonsky med stuvade grönsaker och potatis och purjolöks rösti
Mikanders hjortstek i lingonsky valdes till årets maträtt i Västnyland Samuel Mikander: Hjortstek i lingonsky med stuvade grönsaker och potatis och purjolöks rösti Bild: Samuel Mikander hjortstek,Raseborg

Det gäller att träna hårt i fall Finland ska bli världsbäst på matlagning. Landslaget satsar många timmar och veckoslut för att finslipa knivarna och kunskaperna. Kockarna jobbar mycket praktiskt och vem som helst får ta del av deras lyxiga smakbomber.

- Vi ordnar flera träningsmiddagar ända fram till oktober. Vem som helst får komma dit, säger Mikander som tillsammans med landslaget tog en tredje plats i världsmästerskapen ifjol.

Mera information om landslaget och träningsmiddagarna hittar du på landslagets webbplats.

Nordisk mat lika bra som sydeuropeisk

Det traditionella Finland marknadsförs inte med matlagning av hög klass. I stället dras tankarna till de klassiska gourmetländerna Spanien, Italien och Frankrike.

- De där länderna har satt sina spår i matkulturen, men mat från Norden har vuxit kraftigt de senaste åren. Sverige har klarat sig bäst av alla länder i lagtävlingarna i matlagning, säger Mikander och bekymrar sig inte desto mera över blodkorv och memma.

Från glassmaskin till landslagströjan

Samuel Mikander har varit landslagsmedlem i några år. Som med de goda sakerna i livet, så spelade slumpen in när Mikander kom i kontakt med landslaget.
Öppna Instagram-inlägget
- Jag skulle delta i en matlagningstävling och behövde träna på att laga glass. Så jag ringde runt i Raseborg och frågade efter en glassmaskin. Plötsligt insåg jag att jag fick låna en glassmaskin av landslaget.

Matrester efter stor fester

De största julmiddagarna är fortfarande framför oss, men om några dagar, där vid annandag jul och framåt, kan magskinnet spänna lite extra. Ändå finns det matrester kvar. Även Mikander köper oftast för mycket skinka.

- Ta en skiva skinka, bred på smör och senap. Vill du ha varma smörgåsar kan du sätta in allt i ugnen.

Mikanders lista på vad du kan göra med matrester fortsätter.

- Du kan tärna skinkan och slänga den i en pastasås. Eller göra en klassisk Bellmans panna. Det är min favorit. Det är i princip en gräddstuvad pyttipanna.

Av risgrynsgröten som blir kvar kan du lätt göra en riskräm som du sedan äter med bärsoppa.

- Du vispar grädde och rör ner den i gröten och så smaksätter du med socker och vanilj. Det är enkelt, men perfekt. Less is more, tipsar Mikander.