Hoppa till huvudinnehåll

Konspirationsteoretikern ser dystert på världen

vaccin
vaccin Bild: EPA vaccin

Konspirationsteoretikern tror inte på den officiella förklaringen på saker och ting. Den officiella versionen av en händelse är bara fabricerad för att vilseleda allmänheten. Sanningen ska fram, och med den den dolda ondskan, tror konspirationsteoretikern.

Någon hemlig organisation måste ligga bakom sanningen, som i verkligheten är mörk, tror konspirationsteoretikern. Den här organisationen är infiltrerad i allt och påverkar allt och alla.

Konspirationsteoretikern söker desperat efter sanningen och får allt större ångest ju mer hen spekulerar.

- Människor har utsatts för konspirationsteorier i olika undersökningar. Då har man tydligt kunnat påvisa att bara det att människor hör om teorierna får dem att tro mer på budskapet. Så ju mer man lever i "konspirationsteoriernas värld", desto mer tror man på dem, säger författaren och forskaren Jonas Sivelä.

Hans eget intresse för konspirationsteorier vaknade när han skrev sin doktorsavhandling om sydafrikanska föreställningar om aids.

Ju mer man lever i "konspirationsteoriernas värld", desto mer tror man på dem.― Jonas Sivelä

- I Sydafrika stötte jag på människor som inte vågade använda kondom eller göra hiv-tester, för att de trodde att det ger dem hiv. De trodde att kondomerna och nålarna som användes i testerna innehåller hiv, och att meningen är att göra den svarta populationen sjuk med avsikt och utplåna dem. Bakom fanns en stark tro på att de vita konspirerade mot den svarta befolkningen.

Konspirationsteorierna är komplicerade och inte alltid lätta att förstå sig på.

- Det är såklart förståeligt att det finns alla möjliga myter om hiv i Afrika. Apartheiden är i färskt minne och den svåra situationen i landet späder på folks fördomar. Konspirationsteorierna får större grogrund när det inte finns något hopp i sikte. Men det är synd att föreställningarna direkt påverkar människors hälsa.

Konspirationsteorier om sjukdomar

Det finns massvis med konspirationsteorier kring sjukdomar och läkemedelsindustrin. Man ifrågasätter läkemedelsindustrins motiv och förfasar sig över dess girighet.

I Finland tar sig tvivlet i uttryck bland annat i motståndet mot vaccin.

- Det mest kända fallet gäller kanske MPR-vaccinet, som man trodde att gjorde människor autistiska. Man har senare bevisat att påståendet är falskt, men ändå lever misstankarna kvar. Misstankarna har spätts på från olika håll sedan dess och i Finland bland annat av publikationen Magneettimedia och av många vaccinkritiska sidor på webben. Man glömmer bort vaccineringarnas enorma positiva effekter och att många allvarliga sjukdomar nästan helt har utrotats.

Visst är det enkelt att kritisera de officiella uppfattningarna, men all kritik är inte alltid värdefull. Även om vissa teorier visar sig stämma, betyder det inte att allt är sant.― Jonas Sivelä

Men visst kan sund kritik också vara på sin plats? Vaccin har också bevisligen haft svåra bieffekter, liksom till exempel svininfluensavaccinet, som gav narkolepsi. Och läkemedelsindustrin ser inte alls alltid till patientens bästa, utan jagar ofta stora vinster.

Dessutom har många konspirationsteorier senare visat sig vara sanna, vilket till exempel Wikileaks-avslöjandena har påvisat.

- Det är friskt att ifrågasätta och det är en förutsättning för att människan ska klara sig. Visst är det enkelt att kritisera de officiella uppfattningarna, men all kritik är inte alltid värdefull. Även om vissa teorier visar sig stämma, betyder det inte att allt är sant, säger Sivelä.

Det är en mörk värld som konspirationsteorierna målar upp. Ärkebovarna är frimurare, judar eller den amerikanska underrättelsetjänsten. Dessutom är den typiska konspirationsteorin ofta mystisk, konfliktlös och logisk.

Konspirationsteorier fascinerar många människor, men det är speciellt människor som måste kontrollera sitt eget liv och olika saker som faller för dem.

- Det här kan man förstå, för vetenskap och sjukdomar är komplicerade saker som inte är lätta att greppa. Därför är det ibland lättare att utveckla en mystisk förklaring och tro på den.

Karin Mariola
Ursprungstexten på Yle Akuuttis sidor.

Läs också