Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Låt er inte berusas av rikedom och narcissism

Påven Fransiscus julmässa 2015
Påven Fransiscus julmässa 2015 Bild: EPA påvens julmässa

Påven Franciskus I efterlyste vid julnattens mässa en återgång till enkla värderingar som empati och medlidande. I Betlehem var julfirandet dämpat till följd av den nya våldsvågen mellan israeler och palestinier.

Inför de tiotusentals deltagarna i mässan i Peterskyrkan i Rom uppmanade påven Franciskus till ett avståndstagande från materialismen i julfirandet. Han ansåg att vi i stället borde låta oss inspireras av den enkelhet som Jesus uppvisade. Trots sin gudomliga börd föddes han i fattigdom och lades i en krubba.

- I ett samhälle som så ofta berusas av konsumism och hedonism, rikedom och överflöd, utseende och narcissism, uppmanar detta Barn oss att handla nyktert. Med andra ord - på ett enkelt, balanserat vis, där vi är i stånd att se och göra det som är väsentligt, yttrade den 79-årige påven i sin predikan.

- I en kultur av likgiltighet som inte sällan övergår i hänsynslöshet, borde vår livsstil präglas av empati, medlidande och barmhärtighet. Det uppnås genom dagliga böner, förklarade påven.

Den katolska kyrkans överhuvud föreföll trött, och hans röst var emellanåt en smula hes. Han sa sig ha varit förkyld tidigare i veckan.

Säkerheten i Peterskyrkan under den 90 minuter långa mässan var noggrannare än annars. Alla besökare måste passera metalldetektorer.

På juldagen framför påven sin traditionella hälsning "Urbi et orbi" (Till staden och världen) från balkongen vid Petersplatsen.

Se en glimt av mässan här:

Medkänsla med terrorismens offer

Julfirandet i Jesu födelsestad Betlehem präglas i år av den nya våldsvågen mellan israeler och palestinier. Sedan oktober har palestinier begått mängder av skenbart slumpmässiga överfall mot israeler, i regel genom att hugga dem med kniv eller försöka köra över dem med bil.

Angreppen och de israeliska säkerhetssyrkornas motåtgärder har lett till över 120 palestiniers och ett tjugotal israelers död. Även en amerikan och en eritrean har mist livet.

Oroligheterna har gjort att Betlehem i jul besöks av bara hälften så många turister som normalt. Flera av inslagen i firandet har fått ställas in eller tonas ner.

Även Islamiska staten IS:s framryckning i Irak och Syrien, och de kristnas alltmer utsatta situation i de båda länderna, har bidragit till ett dämpa firandet.

Nattens mässa i Födelsekyrkan, byggd på den plats där Jesus ska ha fötts, förrättades av Fouad Twai, den latinske patriarken av Jerusalem. I sin predikan uttryckte han medkänsla för palestinierna och Syriens kristna, och för "offren för terrorismen i alla dess former, överallt".