Hoppa till huvudinnehåll

Påven vädjade om fred och försoning

Påven Franciskus håller sitt traditionella tal Urbi et Orbi på juldagen 2015.
Påven Franciskus håller sitt traditionella tal Urbi et Orbi på juldagen 2015. Påven Franciskus håller sitt traditionella tal Urbi et Orbi på juldagen 2015. Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO påven franciskus

Den katolska kyrkans överhuvud Påven Franciskus tog upp många av världens konfliktzoner i sitt traditionella juldagstal Urbi et Orbi.

Han gav FN:s resolutioner om fred i Syrien och Libyen sitt stöd och sa att han ber för att de kommer att lyckas. Han uppmanade också omvärlden att anstränga sig för att försöka få ett slut på grymheterna i Syrien och Libyen.

Påven talade också om spänningarna mellan israeler och palestinier och uppmanade dem att inleda direkta förhandlingar.

Må Gud belöna alla dem, både individer och stater, som generöst arbetar för att stöda och välkomna alla otaliga invandrare och flyktingar.― Påven Franciskus.

Samtidigt passade han på att tacka alla dem som hjälper de flyktingar som flyr konfliktområden

- Må Gud belöna alla dem, både individer och stater, som generöst arbetar för att stöda och välkomna alla otaliga invandrare och flyktingar och hjälpa dem att bygga upp en värdig framtid för sig själva och för sina kära, och integreras i de samhällen som tar emot dem, sa Franciskus.

Fördömde terrorism

Påven tog också upp terrorattackerna i Frankrike , Libanon, Egypten, Tunisien och Mali och fördömde dem.

- Mina tankar går till dem som drabbats av brutala terrordåd, i synnerhet de senaste massakrerna som ägde rum i Egyptens luftrum, Beirut, Paris, Bamako och Tunis.

Sedan terrorattackerna i Paris den 13 november har säkerhetsarrangemangen i Vatikanen varit extra stränga.

Påven Franciskus håller sitt traditionella tal Urbi et Orbi på juldagen 2015.
Påven Franciskus håller sitt traditionella tal Urbi et Orbi på juldagen 2015. Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO påven franciskus