Hoppa till huvudinnehåll

IS tillåter organstöld från levande fångar

IS:s flagga.
IS:s flagga. Bild: AP Graphics Bank islamiska staten

Terrororganisationen Islamiska staten har beslutat att det är tillåtet att ta organ eller kroppsdelar av levande fångar för att rädda muslimers liv. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till IS-dokument som amerikanska specialstyrkor kommit över.

IS-dokument
IS-dokument Bild: Reuters is-dokument
Enligt en fatwa, eller ett religiöst utlåtande, från IS i januari i år så är det tillåtet att ta kroppsdelar eller organ från levande fångar för att rädda en muslims liv, även om det kan hota livet på den tillfångatagne. Det uppger nyhetsbyrån Reuters som har fått ta del av ett dokument som den amerikanska regeringen låtit översätta från arabiska.

Amerikanska specialstyrkor ska ha kommit över IS-dokumentet i samband med en räd i östra Syrien i maj. Dokumentets äkthet kan inte bekräftas av oberoende källor.

Dokumentet bevisar inte att IS skulle ha gjort sig skyldig till organstöld eller organhandel, men det väcker starka misstankar om att det kan vara så.

Motsvarande beskyllningar har förekommit tidigare

Irak har redan tidigare beskyllt IS för att organisationen förtjänar pengar på organstölder och organhandel. I februari krävde Iraks FN-ambassadör Mohamed Ali Alhakim att FN:s säkerhetsråd skulle utreda morden på 12 irakiska läkare i staden Mosul. Staden kontrolleras av IS och elingt Alhakim mördades läkarna för att de vägrade utföra organtransplantationer.

- En avfällings liv och organ behöver inte respekteras och kan tas utan risk för straff, står det i det aktuella, påstådda IS-dokumentet.

Begreppet "avfälling" definieras inte i pappret, men IS har mördat och tillfångatagit otaliga icke-muslimer och shiamuslimer, men också sunnimuslimer som inte är anhängare till IS.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes