Hoppa till huvudinnehåll

Dags för hemma-VM – ”Det är lite nervöst”

Olli Juolevi är det finländska JVM-lagets stora backstjärna.
Olli Juolevi här i en träningsmatch mot USA. Olli Juolevi är det finländska JVM-lagets stora backstjärna. Bild: Lehtikuva olli juolevi

Idag börjar U20-VM i Helsingfors. De finska unglejonen tränade på fredag inför öppningsmatchen mot Vitryssland och allt börjar vara redo för en dryg veckas ishockeyfest.

För Kärpät-anfallaren Jesse Puljujärvi blir det här hans andra U20-VM. Förra året i Kanada noterades inte 17-åringen för några poäng, men i år är förväntningarna högre på honom.

– Om det går bra kan allt hända. Genom att lyckas stiger självförtroendet, säger Puljujärvi till Yle.

En annan 17-åring som förväntas ta en stor roll i laget är försvararen Olli Juolevi. För honom är turneringen hans första VM-turnering.

– Jag har kommit bra med i gänget, även om jag inte har varit med i tidigare turneringar. Laget är väl sammansvetsat och det har aldrig varit ett problem att skapa en bra laganda i finska lag, konstaterar Juolevi.

Juolevi har spelat en fin säsong i OHL med London Knights och ett flertal talangscouter lär hålla ett öga på den lovande försvararen i Helsingfors. Juolevi tar ingen stress över det.

– Jag tror att alla här bara vill spela för laget och vinna VM-guld. Det borde inte vara konstigare än det. Jag tror ingen tänker på sin egen poängproduktion. Alla spelar för Finland.

Vitryssland första hindret mot VM-guld

I öppningsmatchen på lördag möter Finland Vitryssland och de finska spelarna medger att de börjar ha lite fjärilar i magen.

– Det är klart att det är lite nervöst. Vi har ett långt läger bakom oss och matcherna börjar närma sig, konstaterar Juolevi.

– Vi gick redan på isen igenom några saker, men först i palavern tar vi en närmare titt på hur Vitryssland spelar. Vi måste lyckas i öppningsmatchen och knipa en seger. Vi har en tuff turnering framför oss, säger Puljujärvi.

Lördagens matcher i U20-VM

Grupp A
Schweiz – Sverige kl.16
USA – Kanada kl.20 (Arenan och TV2)

Grupp B
Tjeckien – Ryssland kl.14 (TV2)
Finland – Vitryssland kl.18 (Arenan och TV2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport