Hoppa till huvudinnehåll

Inte alltid så illa att bli gammal

jutta langh på båtutfärd
jutta langh på båtutfärd Bild: yle jutta langh

Människor lever allt längre; en 70-åring av i dag befinner sig ofta psykiskt och fysiskt i övre medelåldern. Förr var folk i den åldern helt klart åldringar, slutförbrukade.

Ny forskning visar att människor dessutom är i bra skick under den "tilläggstid" de får. Den ökade livslängden behöver därför inte betyda en dödsstöt för hälsovårdssystemet, vilket det allmänt utbasuneras.

Äldre människor kan vara bra konsumenter: De har tid, pengar och lust att resa, att pröva på nya restauranger, köpa skönhets- och hälsobehandlingar, gå på kulturevenemang och shoppa det där lilla extra till barnbarnet.

Blommorna fascinerar i vinterträdgården
Blommorna fascinerar i vinterträdgården Bild: Yle/Anna Savonius äldre tittar på blommor

De stora åldersklasserna födda på 1940-talet är vana att få service, och de 30-talsbarn som det gått bra för i livet är också vana att ta plats. Knappast blir kommande generationer väldigt anspråkslösa som gamla de heller.

Tidigare blev den som nådde hög ålder obönhörligt ensam, men i takt med att allt fler fyller 90 minskar problemet. Förstås är det ju någon i det gamla kompisgänget som är sist kvar, men ensamtiden kanske inte blir så lång.

utförsåkare
utförsåkare Bild: Yle/Helena von Alfthan nous 2015,Slalombacken

Man kan allt oftare stöta på berättelser om stålfarfarsfar som visar släktens ungdomar hur man bestiger berg och om den nästan sekelgamla supermatriarken som håller ordning på sina ättlingar.

94-åring susar fram i livet

- Jag sköter mina egna affärer, säger Jutta Langh, 94, som bor i Åbo.

Hon tar själv hand om sitt hushåll, handlar sin egen mat, har sina hobbyer och upplever att hon har ett tillfredsställande socialt liv.

- Eller nåja, jag hade många hobbyn fram till i höstas då jag fick en hjärtinfarkt så jag är nog lite ruku just nu. Men jag var nog just på stan och trängdes bland allt folket, säger Jutta Langh glatt.

Hon går nu omkring med en inopererad pacemaker, men några mediciner äter hon inte.

Jag är allmänt nyfiken och följer med min tid.― Jutta Langh, 94

När Langh ska till mataffären använder hon rullator, annars tyr hon sig till promenadkäpp.
Jutta Langh
Jutta Langh på stugan i Nagu Jutta Langh Bild: Yle jutta langh

- Rullatorn är mitt fordon när jag går till butiken. Jag susar fram längs ån, och så packar jag uppköpen på rullatorn på hemvägen.

Promenadkäppen kom med i bilden då hon blev överkörd av en bil och bröt lårbenet för något år sedan.

- Men sen blev jag bra och fortsatte med vattengympan och balansgympan. I balansgympan är det en ledare som visslar när man ska byta redskap. Vi ska gå längs streck utan att vingla och sånt. Vi går i bastun efteråt, vi är elva kvinnor.

På tjugo år kom fyra år till

Dödsannonserna i våra tidningar bekräftar rätt långt resultaten i en ny brittisk undersökning om en frisk ålderdom.

De som nu lämnar sina anhöriga i sorg och saknad föddes exempelvis 1924, 1928, 1920, 1926, 1918... Naturligtvis finns det enstaka yngre personer bland de avlidna, men väldigt många tycks ha hunnit fylla åtminstone 80.

Den brittiska undersökningen, publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet, bygger på två undersökningar som gjorts med identiska metoder åren 1991 och 2011, i vilka man intervjuat 65 år fyllda britter.

Under dessa 20 år ökade männens förväntade livslängd med 4,5 år och kvinnornas med 3,6 år.

Samtidigt skedde det att männen hölls 3,8 år längre vid god hälsa, och för kvinnornas del var siffran 3,1 år. Det var testpersonerna själva som svarade på frågor om sin hälsa bägge gångerna.

gubbar spelar skacj i Kiev
gubbar spelar skacj i Kiev Bild: ROMAN PILIPEY/EPA shack

De flesta av de intervjuade upplevde inga tecken på försämrade minnesfunktioner. Fler än tidigare kände att de var i bra eller utmärkt fysiskt skick.

Det som ökade under plusåren var lindrigare besvär som bland annat påverkade rörligheten negativt och på så sätt försvårade det dagliga livet. Detta märktes särskilt bland kvinnor.

Men allvarliga hälsoproblem blev alltså inte vanligare.

I en svensk motsvarande undersökning bland 75-åringar från 2014 ansåg deltagarna inte att deras vardagsliv försvårats av några åldersrelaterade besvär.

Det ges ingen rosig bild av ålderdomen

När människor intervjuas med anledning av 50- eller 60-årsdagar brukar de säga att de inte är rädda för att åldras.

De som fyller 70 eller mer ordar vanligtvis inte lika mycket om den saken.

I Finland brukar det mesta som gäller de äldsta medborgarna handla om vanvård, försummelse, kostnader och förlust.

Bild: Yle menumat

Varför har bilden blivit så negativ?

- Jag tror man lätt lyfter fram det som inte fungerar. Ett vanligt, fungerande liv - vilket de flesta äldre har - är inte så intressant, säger chefen för boende och socialservice på Folkhälsan Syd, Kira Exell-Paakki.

Enligt Exell-Paakki koncentreras diskussionen i för hög grad på den försämrade funktionsförmågan och på kostnader.

Det blir att tänka om inom äldreomsorgen. Det blir i framtiden att utgå mer från beställarens krav.― Kira Exell-Paakki vid Folkhälsan

Det vanliga mellanskiktet av äldre som behöver en aning tjänster, men som i övrigt lever ett rikt inre och yttre liv, brukar det inte talas om.

- Och hur ska vi se på seniorer, är de bara mottagare av service eller är de resurser, det beror på hurudana ord vi använder.

Folkhälsans seniorverksamhet riktar sig till personer från 55 år uppåt.

- Det är ett brett spann, vi träffar 100 år fyllda personer i vår verksamhet.

Hur blir framtidens seniorer?

- Vi måste förbereda oss på att de äldre fortsätter med att leva sitt eget liv och inte utgående från någon färdig palett. Det blir beställarens individuella krav som kommer att gälla mer än tidigare. Vi har redan börjat förbereda oss på det i vår verksamhet, säger Exell-Paakki.

Åttioåringar blir folk att räkna med

Trenden med ett längre, friskare liv är global med några undantag, uppger forskarna bakom undersökningen.

Män som spelar schack i Moldavien
Män som spelar schack i Moldavien Bild: Yle / Kerstin Kronvall schackspel utomhus

- För 30 år sedan var en person på 75 år en åldring och vid 80 var man jättegammal. Numera anses en person som behöver tyngre service före fyllda 80 som ung, säger Exell-Paakki vid Folkhälsan.

För närvarande finns det 28 länder i världen där den förväntade livslängden för en nyfödd flicka är minst 80 år, enligt statistik från Globalis.

Det ska finnas ett liv att leva. Livsglädjen är inte åldersrelaterad.― Kira Exell-Paakki vid Folkhälsan

Finland finns med bland framtidens långlivade kvinnor med utlovade 81,019 år. Japanska flickebarn ges siffran 84,0 år.

I sex länder i världen föds det just nu pojkar vilkas förväntade livslängd är minst 80 år.

Nyfödda pojkar i Schweiz har den bästa prognosen, 80,95. För Finlands del är siffran för män 78,16 år; vi placerar oss näst efter Grekland på plats nummer 24.

De pojkar som föds år 2050 ges en förväntad livslängd på 85 år i Schweiz (listans etta) medan flickor i det skedet har kommit upp till 88,0 år (i Japan).

Då har Israel tagit sig till andra plats i prognoserna gällande livslängd.

Vattengymnastik.
Vattengymnastik. Bild: Yle/Monica Forssell simmande seniorer

"Jag har varit i farten i hela mitt liv"

Jutta Langh jobbade som farmaceut tills hon var 72 år gammal, de sista åren sex timmar per dag.

- Mannen var 75 när han beslöt att pensionera sig för att hans firma borde ha skaffat en dator. Så jag tänkte att jag kanske också kan sluta jobba, säger Langh.

Jutta Langh säger sig vara allmänt nyfiken och politiskt intresserad. Hon följer noga med sin tid - och berättar att hon ibland blir arg på det hon läser i tidningen.

Vad är hemligheten bakom din hälsa?

- Jag har gått i hela mitt liv. Efter jobbet brukade jag gå 18-20 kilometer om kvällarna. Numera blir jag så arg när jag ser folk promenera utanför fönstret, det för att jag själv inte kan gå på det viset längre.

Jutta Langh
Jutta Langh i trädgårdsgungan Jutta Langh Bild: Yle jutta langh

- Och som barn och också senare har jag cyklat och skidat, jag har alltid varit i farten. Och så har jag sportat med barnbarnen och hundarna.

Jutta Langh är allätare, men hon säger att hon aldrig ätit för mycket. Inhemsk blåbärssoppa säger hon sig äta så gott som varje dag.

Hon är inte absolutist, men definitivt ingen storkonsument.

- Jag har alltid druckit lite alkohol. Men nog har vi nångång druckit blåbärsvin på landet före klockan 12, säger hon och skrattar.

Jutta Langh träffar fortfarande några av sina äldsta vänner.

- Men det glesnar. Jag är nog ganska mycket ensam. Men jag tycker om att vara för mig själv, jag klarar mig bra.

Hon löser korsord, läser tidningar och pratar i telefon.

- Jag kan alltid ringa till någon om jag vill det.