Hoppa till huvudinnehåll

Välj rätt på mellandagsrean!

Shopping
Shopping Bild: Creative Commons / Barebibotra kläder

Mellandagsrean är här och med den följer oändliga frestelser och möjligheter till spontana inköp. Stylisten Marika Johansson tipsar om vilka plagg som håller även för kommande säsonger och vilka kåpor som är bäst att lämna i reakorgen.

- De stora trenderna nästa år kommer att vara spanskinspirerade plagg, tänk storblommigt och röd/svarta kontraster. Det bohemiska 70-talsmodet som vi redan sett håller också i sig med utsvängda byxbuntar, lägre midjor och mot våren blir det mycket bara axlar. Spets, pälsdetaljer och denim är också stort.

Under vinterhalvåret är det främst mörka färger som dominerar men även naturens färger som olivgrönt, brunt och mörkare gula nyanser syns i butikerna. Miljötänket syns såväl i material som i klädkonsumtionen överlag, man lägger en tanke bakom det man köper.

Strunta i "sen då"-köpen

Då man står där och fingrar på någon ljuvlighet som tyvärr inte finns i rätt storlek är det lätt hänt att man dyker ner i ”sen då jag gått ner fem kilo kommer den här att passa”-träsket. Man börjar tänka på den undanstuvade symaskinen i källaren och fantisera om hemmagjorda alterneringar. För den händiga är detta givetvis ingen omöjlighet men för den vanliga konsumenten blir det lätt en fallgrop.

- Viktigt är att köpa kläder i rätt storlek och inte falla för frestelsen att köpa något som inte passar. Vill man ha nytta och glädje av plagget så ska man hålla sig till sådant som sitter direkt.

Marika Johansson är stylist.
Marika Johansson är stylist och frisör. Marika Johansson är stylist. Bild: Yle / Hannah Norrena marika johansson

Stig utanför bekvämlighetszonen

Rean är en utmärkt möjlighet att få mer för sina pengar och Marika uppmuntrar till att testa något utanför den egna bekvämlighetszonen, våga pröva nya färger och former istället för att köpa samma kläder om och om igen.

- Enklaste sättet att hitta något nytt och spännande är att till provhytten ta med sig något som tilltalar en men som man inte alls tror skulle passa för där har man ingenting att förlora. Och man kan bli väldigt positivt överraskad!

Spets, pälsdetaljer och förlåtande siluetter

Pälstrenden håller i sig men då främst i form av inslag på accessoarer eller detaljer på plagg. En handväska som är delvis täckt med päls eller en krage som man bär över tröjan är lätta att hantera, sen är det upp till var och en att avgöra om man väljer fusk eller äkta.

- Siluetterna och formerna är mer lössittande. Vi ser större och mer lössittande plagg - som om du virat en tunn badrock runt dig. Trösterikt efter julfrossandet.

"Summering för 2016: Pälsinslag, spets, denim i olika färger. Bohemiska och spanskinspirerade plagg, storlockiga och rufsiga hår."

Välj ditt personliga uttryck

- Samtidigt vill jag poängtera att mode inte enbart handlar om att följa trenderna utan att man väljer de som känns rätt för en själv och som passar ens egen personliga stil. Är man inte helt du med sin inre flamencodansös kan man välja en nedtonad variant.

- Varenda trendstil ska funka som en inspiration som man kan plocka någonting ifrån och vid behov kanske tona ner den och modifiera den så den passar en själv.

Vårens frisyrer

Marika jobbar förutom som stylist även som frisör och den naturliga linjen gäller även håren i vår.

- Håren ska gärna vara lagade men inte för fixade. Storlockigt och vågigt, det ska se hemlagat ut. Vinden får gärna tufsa till frisyren lite, det gör alltså ingenting om du varit ute med hunden innan kvällens fest.

Marika Johansson gästade Lördax på Radio Vega 26 december 2015 och intervjuades av Hannah Norrena.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje