Hoppa till huvudinnehåll

Alla får ett hem, förr eller senare

Niina Männistö vid hundgården Kulkuri tillsammans med hunden Bobi som söker nytt hem.
Niina Männistö vid hundgården Kulkuri tillsammans med hunden Bobi som söker nytt hem. Niina Männistö vid hundgården Kulkuri tillsammans med hunden Bobi som söker nytt hem. Bild: Yle/Malin Hulkki niina

Hundgården Kulkuri i Vasa som tar hand om hittehundar, hemlösa hundar och hemlösa katter har haft ett arbetsdrygt år. Niina Männistö som sköter hundgården säger att man just nu har fler hemlösa hundar än vanligt.

- Vi har sju hemlösa hundar just nu. Det är lite fler än vi brukar ha i medeltal, säger Männistö.

Hunden Crihton på hundgården Kulkuri i Vasa
Blandrashunden Crihton är en av de hundar som söker nytt hem. Hunden Crihton på hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki hundgården kulkuri

Hundgården Kulkuri har allt som allt 16 hundplatser och plats för ca 40 katter. Kulkuri tar hand om katter och hundar som upphittas inom Vasa, Korsholm, Vörå och Malax.

Hundgården tar också hand om hundar som blir hemlösa av en eller annan orsak. Just nu finns det 40 hemlösa katter och sju hemlösa hundar på hundgården. Dessutom sköts fem hundar tillfälligt på Kulkuri.

- Då livssituationen ändras, man skiljer sig eller får barn, kan det hända att man inte längre har tid för hunden. En del vill också bli av med sin hund för att de helt enkelt inte kan hantera den, säger Männistö.

En del hundar kommer också omhändertagna av polisen till hundgården. Sådana fall har man ett par varje år.

Hundgården Kulkuri i Vasa
Hundar som bor på hundgrden. Hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki hittehundar

För lätt att skaffa hund

Enligt Männistö märks det att man nuförtiden lätt får tag på hundar. Människor tar hund lättvindigt utan att egentligen veta vad det handlar om att vara hundägare.

Sedan blir man förvånad över hur mycket jobb en hund innebär och vilket ansvar som faller på en som djurägare.

När det gäller katter brukar det börja komma in större mängder katter då det blir kallare ute. Folk som kanske iakttagit en omkringstrykande katt tar kontakt då det blir kallt och man oroar sig för hur den ska klara sig.

- Man får gärna ta kontakt med oss också före det blir kallt när det gäller katterna, säger Männistö.

Alla hittar nytt hem

I medeltal tar det mellan två och tre månader för en hund att hitta ett nytt hem. Vill man ta en hund från hundgården börjar man proceduren genom att bekanta sig med hunden i fråga i ett par veckor. Man kommer och hälsar på den och tar den på promenader.

- Vi funderar tillsammans vilken hund som kunde vara lämplig. Under de här två veckorna blir hunden och nya ägaren bekanta och vi ser lite hur det börjar gå för dem tillsammans. Första intrycket är inte nödvändigtvis alltid det korrekta.

De hundar som kommer till hundgården som hittehundar hämtas i regel av ägarna rätt snabbt. Kulkuri är ganska välkänt och många vet att man kan börja söka sitt borttappade djur där.

Mellan två och fem hittehundar per år är sådana som ingen saknar. För dem söker man nytt hem.

- Alla hittar ett nytt hem, förr eller senare. Fast en del hundar är problematiska så finns det alltid någon som förstår sig på dem och klarar sig med dem. Ibland tar det bara längre tid. Alla har någon, säger Männistö.

Under de elva år som Männistö jobbat på Kulkuri har bara en enda hund avlivats och det berodde på att hunden var sjuk.

Golden retrivern Bobi på hundgården Kulkuri i Vasa
Golden retrievern Bobi väntar på nytt hem. Golden retrivern Bobi på hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki hundgården kulkuri

Behöver flytta

Hundgården Kulkuri finns rätt centrals beläget i Vöråstan i Vasa mitt mellan ett antal stora vägar och en parkeringsplats. Inte precis idealiskt när det gäller en hundgård.

I tiderna har det varit en rätt lugn plats men i och med att staden har utvecklats har man hamnat i kläm.

- Det finns inget lugn här. Det här är inte längre en lämplig plats, säger Männistö.

Hundgården har redan en längre tid sökt efter en lämplig tomt att flytta till. För något år sedan hade man en tomt på gång lite mera avsides i Aspnäs. Men grannarna till tomten satte stopp för hundgården.

Efter det har inga nya förhandlingar förts med Vasa stad om vart hundgården kunde flytta.

Männistö har ändå planer och hon har hittat en lämplig tomt i en annan kommun. Än så länge vill hon inte säga mer om var eller när det kan tänkas bli aktuellt med flytt. Bara att det ska bli flytt förr eller senare.

- Att ha eget lugn är viktigast. Vi ska flytta men tidtabellen är ännu öppen.

Hundgården Kulkuri i Vasa
Kulkuri har hamnat nästan mitt i stan. Hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki hundgården kulkuri

Bidrag och donationer

Alla kommuner är skyldiga att upprätthålla en enhet som tar hand om hittedjur. Hundgården Kulkuri får bidrag från Vörå, Malax, Vasa och Korsholm. Största inkomstkällan är ändå de hundar som hundgården sköter som inackorderingar tillfälligt.

En del hjälp får hundgården också av donationer när det gäller hundmat, filtar, mattor och sängkläder.

Niina Männistö är ensam ansvarig för hundgården, men hon får hjälp av volontärer. Hon jobbar med djuren sju dagar i veckan. Själv har hon sex egna hundar och sex egna katter.

Nina Männistö och hunden Bobi på hundgården Kulkuri i Vasa
Niina Männistö och Bobi. Nina Männistö och hunden Bobi på hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki nina männistö
Hunden Crihton på hundgården Kulkuri i Vasa
Crihton väntar på ett nytt hem. Hunden Crihton på hundgården Kulkuri i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki hundgården kulkuri

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten