Hoppa till huvudinnehåll

Hittade drömjobbet och drömprinsen i Prag

Ebba Håkans
Ebba Håkans fick sitt drömjobb av en slump. Ebba Håkans Bild: Yle/Petter Sandelin ebba håkans

Ebba Håkans stora intressen är matlagning och journalistik. För tillfället kombinerar hon dem i Tjeckiens huvudstad, Prag, där hon också via slumpen hittade sitt drömjobb.

Ebba Håkans kommer från Replot som ligger utanför Vasa och har studerat journalistik. Att skriva ligger Ebbas hjärta nära, att laga mat är likaså en passion.

Ebba hade inga planer på att flytta utomlands. Men planerna ändrades snabbt då Ebba åkte till Prag för att träffa en tjeck hon lärt känna för fyra år sedan.

- Det var planerat att jag skulle vara där i fyra dagar. Sen frågade han om jag ville stanna lite längre. Det där lite längre blev först en vecka i Kroatien och när vi kom tillbaka till Prag frågade han av mig ifall jag ville flytta dit med honom, det tog mig cirka fem sekunder att svara ja, säger Ebba.

Drömjobb

För att tjäna pengar till mat och hyra jobbade Ebba först som frilansare för Hufvudstadsbladet, där hon också har en egen matblogg. En dag satt Ebba och skrev på en artikel på en restaurang och det som hände sen har hon ännu lite svårt att förstå.

- En från personalen på restaurangen kom fram och talade med mig. När det kom fram att jag söker jobb i Prag som antingen kock eller journalist visade det sig att restaurangen är i behov av en kock. Efter arbetsintervjun hade jag mitt i allt ett jobb, säger Ebba.

Ebba tycker om att experimentera i köket och hon gillar utmaningar. Hon märkte snabbt att det nya jobbet passar henne alldeles utmärkt.

- Jag får göra precis vad jag vill för mat. Varje måndag jag kommer på jobb så är det jag som får bestämma vilken meny vi ska ha för veckan. Jag försöker kombinera det tjeckiska köket med det finska köket. Jobbet är lite av ett drömjobb, säger Ebba.

Kulturkrock

Ebba trivs i Prag men hon har problem med att kommunicera med folk eftersom väldigt få pratar engelska. Hon försöker lära sig tjeckiska och hennes nyårslöfte är att under år 2016 lära sig det främmande språket.

- När vi träffar min sambos föräldrar måste sambon översätta allt, men jag ser det inte som något problem. För några veckor sedan var jag faktiskt och plockade svamp med hans mamma och hans mormor där diskussionen gick via händerna, säger Ebba.

På en matmarknad fick Ebba lära sig att tjeckerna kan vara ganska impulsiva.

- Det fanns kött i en skål som man fick smaka på. När jag bara tog en liten bit kom slaktaren fram och sade främmande saker på tjeckiska och tryckte en stor bit kött i munnen på mig, säger Ebba.

Trots att Ebba trivs i Prag är hon väldigt glad över att vara hemma. En sak som Ebba har sett fram emot, är julbordet.

- Jag är inte speciellt imponerad av det tjeckiska köket hittills. De äter mycket soppor i Tjeckien, och senast vi åt lunch med sambons föräldrar åt vi blodsoppa. Vi kan säga som så att det var inte riktigt min grej, säger Ebba.