Hoppa till huvudinnehåll

Nu bakas rågbrödet helt och hållet av finskt rågmjöl

Rågbröd
Rågbröd Bild: Lehtikuva baka

Nu kan finländarna äta rågbröd som är bakat helt och hållet på finskt rågmjöl. Det är 15 år sedan det senast var möjligt.

Det är årets goda rågskörd som har gjort det möjligt för också de stora bagerierna att baka bröd med enbart finskt mjöl.

Tidigare år måste bagerierna baka brödet av råg som odlats i Baltikum och Polen.

Att odla råg i Finland är en utmaning på grund av vintern. För tillfället täcker sädesslaget bara två procent av den finländska åkerarealen.

Hoppfullhet råder på Fazer

I höstas skördades rekordmycket råg i Finland.

Det är 15 år sedan man på Fazers bageri haft möjlighet att använda bara inhemskt rågmjöl.

På Fazer tror man att det också i framtiden ska vara möjligt att få äta helfinskt rågbröd.

- Nu när vi har haft ett bra år så hoppas vi att det löper vidare till nästa år, säger Markus Hellström, vd vid Fazer bageri i Finland

- Vi jobbar hårt med att få odlarna med på det. I år har många för första gången börjat med rågodling.

Hellström hoppas att de har fått inspiration så att odlingsarealerna kan öka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes