Hoppa till huvudinnehåll

Övergivna katter behöver fosterhem

Många sommarkatter kommer till djurskyddshemmet
Arkivbild. Många sommarkatter kommer till djurskyddshemmet Bild: YLE/Christa Mäkinen djurskyddshem

Cirka 20 000 husdjur överges i Finland årligen. På många håll är det svårt att hitta ett tillfälligt hem åt de övergivna katterna och hundarna.

Därför har Finlands djurskyddsföreningars förbund inlett en kampanj (webbplatsen på finska) för att hitta tillfälliga fosterhem åt hittedjur. Det råder brist på fosterhem bland annat i huvudstadsregionen, Birkaland, Satakunta och Seinäjoki.

Kommunerna är skyldiga att ta hand om hittedjur i 15 dygn. Om man inte har hittat ett nytt hem åt djuret inom den tiden så försöker djurskyddsföreningarna hitta en plats åt dem i ett djurskyddshem eller i ett tillfälligt fosterhem. I värsta fall avlivas djuret.

Många orter har inget djurskyddshem

Enligt Ann-Mari Bergström, som håller i trådarna för kampanjen, är det främst katter som behöver ett tillfälligt hem. Behovet av fosterhem för djur är speciellt stort på orter som inte har ett djurskyddshem.

Bild: Yle/ Bettina Aspfors lovisa katthus

- Den som tar emot ett djur måste vara beredd på att göra det på kort varsel. Man ska också vara förberedd på att ta hand om djuret en längre tid, alltid är det inte frågan om två eller tre veckor, säger Bergström.

Bristen på fosterhem är stort.

- Orsaken är att folk inte ens vet om att det finns en sådan här möjlighet. De flesta känner till att det finns djurskyddshem, men inte om den här typen av verksamhet, konstaterar Bergström.

Djurskyddshemmet i Åbo guld värt

En av de orter som klarar sig utan fosterhem är Åbo, där man öppnade ett nytt djurskyddshem år 2011. Djurskyddshemmet klarar av att ta hand om största delen av hittedjuren från flera kommuner i Åbotrakten. Årligen tar djurskyddshemmet emot upp till 800 katter, 350 hundar och tiotals smådjur samt hundratals vilda djur. Så gott som alla husdjur hittar ett nytt hem.

Arkivbild från Åbo djurskyddshem. Bild: YLE/Christa Mäkinen hittehund

Fosterhem anlitas endast i enstaka fall. Då brukar det vara frågan om frivilliga som sköter om en kull med nyfödda kattungar, för att katterna ska bli vana vid människor och inte bli vilda.

Såväl på ett djurskyddshem som i ett fosterhem är den sociala biten mycket viktig.

Det är viktigt att man är med en övergiven katt eller hund, annars är det svårt att hitta ett nytt hem åt djuret, berättar Britt-Marie Juup, aktiv i Åbo djurskyddsförening.

- Det är jätteviktigt att man upprätthåller den där mänskliga kontakten. Att man går ut med hundarna i koppel, att man pysslar och pratar med dem och att man kramar dem. Om de bara är i en bur så blir de misstänksamma och skygga mot människor, fortsätter Juup.