Hoppa till huvudinnehåll

Vi tittar tillbaka på regnbågsåret 2015

pride parad i new york
Tre länder legaliserade samkönat äktenskap i år. pride parad i new york Bild: Justin Lane / EPA / All Over Press pride

Pride i Pargas, Catariina ”Catzo” Salo som Miss Gay Finland och samkönat äktenskap i Irland. Massor har hänt i världen under 2015 när det kommer till hbtiq-rättigheter.

Pargas firade pride

Prideparad i Pargas.
Lyckat pride i Pargas. Prideparad i Pargas. Bild: Yle/Carmela Johansson prideparad i pargas

Soligt väder och 300 människor, det var det som Pargas Pride var gjord av. Paraden som organiserades för första gången var en succé, och den kommer att få en fortsättning nästa år. Pargas, shantay, you stay!

Prideparader organiserades på flera ställen i Finland under sommaren 2015. Helsingfors Pride hade rekordmånga deltagare, över 25 000 människor firade tillsammans i huvudstaden.

Helsingfors pride år 2014 samlade ett stort antal personer på Senatstorget.
Rekordmånga besökare på Helsingfors Pride. Helsingfors pride år 2014 samlade ett stort antal personer på Senatstorget. Bild: Yle / Hanna Othman helsingfors pride

Svenskfinland fick också en ny idol när Catariina ”Catzo” Salo valdes till Miss Gay Finland. Hon segrade över de andra kandidaterna med sitt showstoppande feministiska tal.

Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo.
Catzo blev krönad till Miss Gay Finland 2015. Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo. Bild: Ömer Acar miss gay finland 2015

Äktenskapslagsförändringar i flera länder

Aktivister utanflör Högsta Domstolen i USA
USA legaliserade samkönat äktenskap i hela landet. Aktivister utanflör Högsta Domstolen i USA Bild: EPA/ JIM LO SCALZO samkönat äktenskap

Irland, Luxemburg och USA legaliserade samkönat äktenskap. Ett historiskt beslut i alla länder, speciellt i Irland som blev första landet där folket fick bestämma genom att rösta om saken. I USA var det däremot högsta domstolen som bestämde att äktenskapet är en rättighet som tillhör alla.

Folkmassa firar samkönat äktenskap i Irland.
Miss Panti firar folkomröstningens resultat med andra irländare. Folkmassa firar samkönat äktenskap i Irland. Bild: EPA/Aidan Crawley samkönat äktenskap

Samkönat äktenskap blev också lagligt i delstaten Chihuahua i Mexico, Grönland samt på Pitcairnöarna, lilla ön i stilla havet som är en del av Storbritannien. Lagen om samkönat äktenskap godkändes förra året också i Finland, och den ska träda i kraft 2017.

I december godkände Grekland en lag som ger rätten till samkönade par att registrera sitt partnerskap.

Karta på länder var samkönat äktenskap är lagligt.
Gul: länder som har legaliserat samkönat äktenskap. Orange: Länder med registrerat partnerskap eller liknande. Karta på länder var samkönat äktenskap är lagligt. samkönat äktenskap

Malta skyddar transpersoner, Moçambique legaliserar homosexualitet

Maltas parlament godkände ett lag som ger transpersoner ett av de mest omfattande skydd i Europa. Transpersoner fick utökad självbestämmanderätt och processerna relaterade till att lagligt korrigera sitt kön blev betydligt lättare.

Goda nyheter också från Moçambique. Det östafrikanska landet legaliserade homosexualitet i juni.

Trots framsteg är homosexualitet ännu olagligt i flera länder runt världen.

Karta över länder var homoseksualitet är olagligt.
Röd: länder där homoseksualitet är olagligt. Karta över länder var homoseksualitet är olagligt. homoseksualitet

Kändisarna som kom ut

Caitlyn Jenner.
Det har varit ett lyckat år för Caitlyn. Caitlyn Jenner. Bild: EPA/Jason Szenes caitlyn jenner

De flesta av oss kunde inte missa fenomenet Caitlyn Jenner. Idrottaren och reality-tv-stjärnan kom ut som trans i en intervju med Diane Sawyer i april, och debuterade som Caitlyn på pärmen av Vanity Fair i juli. Sen dess har hon fått sitt eget tv-program och slagit Barack Obamas rekord på mest följare på Twitter under 24 timmar.

Andra kändisar som kom ut det här året är sångaren Miley Cyrus, artisten och modellen Cara Delevigne och Tim Cook som är vd på Apple.

Miley Cyrus kom ut som gender fluid. Bild: EPA / BRIAN JONES / HANDOUT miley cyrus

Nyligen publicerat - X3M