Hoppa till huvudinnehåll

Nagus asylboende sätts på världskartan

Strandbo nödboende i Nagu
Strandbo nödboende i Nagu Bild: Yle/Lotta Sundström nödboende i nagu

Den kände fotografen Giles Duley dokumenterar flyktingsituationen i Europa och fick höra om Nagus asylboende. I slutet av december åker han dit för att kunna lyfta fram det som ett positivt exempel.

Engelska Giles Duley ska bo på Lanterna och träffa både asylsökande och andra som bor i Nagu under en knapp vecka kring nyår, mellan 29 december och 4 januari. Under den tiden ska han följa med, fotografera och prata med invånarna i och kring Strandbo för att höra deras berättelser. Det positiva mottagandet i Nagu ska visas som ett exempel för både asylsökande och lokala invånare.

Duley fick höra talas om Nagu av Marjanna Bergman på FN:s flyktingorgan UNHCR i Genève. Bergman har sommarstuga i Pargas och är medlem i Facebook-gruppen för Nagus asylboende där hon följt med deras aktivitet.

Tillsammans med Duley driver UNHCR ett projekt som i tre månader dokumenterar flyktingsituationen i Europa.

"Gäster är välkomna"

Röda Korsets föreståndare för Nagus asylboende Sirkku Koskinen blev kontaktad av Bergman som undrade om det var möjligt att samarbeta.

- Jag har berättat för de frivilliga som varit väldigt aktiva och vi har öppet hus här varje dag, så gäster är välkomna.

Personalen har haft ett par infotillfällen för Strandbos invånare inför Duleys besök.

- Jag pratade med en ung kille från Afghanistan som talar bra engelska. Jag visade Duleys webbsida och också en videosnutt där han pratar i programmet TED talk. Efter det blev han tyst.

Giles Duley steg på en landmina under ett fotouppdrag i Afghanistan 2011, vilket ledde till att han förlorade vänster arm och båda benen. Numera går han med benproteser. I en TED talk berättar han att han i och med sin egen skada haft lättare att få en djupare kontakt med de människor han träffar och vars berättelser han dokumenterar.

- Den afghanska killen sade att det var lite tungt att se och lyssna på berättelsen. Men jag ville ändå visa honom, så de vet vem som är på väg. Han sade att det blir okej att Duley kommer.

Från Laos till Nagu

Duley har i tio år dokumenterat långsiktiga följder av konflikter i världen. Kulmen av det blev ett tvåårigt projektet som heter Legacy of War.

- Idén är att tänka långsiktigt. Vad händer med människor tio, tjugo, trettio år efter att ett krig är över? frågar Duley i en intervju för UNHCR.

Det kortare samarbetet med UNHCR är en del av hans eget projekt. Duley har hittills fotograferat och dokumenterad krigsberättelser i Libanon, Laos, Vietnam, Gaza, Kambodja och nu Europa.

- Det är fint att han vill visa Finland och en lite annorlunda plats här i skärgården, säger Sirkku Koskinen. Jag tror han är intresserad av att bekanta sig lite med finländare och Nagubor och hur vi gör här, i vardagen.

Nyårsplanerna i full gång

Personalen och frivilliga Nagubor har under hela hösten aktivt ordnat program och aktiviteter i Nagu, allt från vänträffar till fotbollsmatcher. I december har pepparkaksbaket och luciafesten med ringdans varit populära. Småbarn, tonåringar och äldre har nyfiket deltagit.

Frivilliga säger att det känns som att de kommit igång ordentligt i Nagu, men eftersom hobbyer och vänträffarna tar en paus under julen blir december en lugnare månad.

Men nyheten om den långväga gästen har satte igång hjulen igen, säger Mona Lindroos som använt sin egen tid till att långt vara den som håller i trådarna för frivilligverksamheten.

- Jag kollade upp Giles Duley på google och säger bara wow! Jag blev faktiskt imponerad av vad han gör och tycker det är jätteroligt att han kommer hit till lilla Nagu. Det ska verkligen bli jättespännande och intressant att se.

Ett preliminärt program för nyårsfirandet finns redan. De yngre barnen ska gå Nagunallestigen på Kyrkbacken och efteråt blir det brasa med pinnbröd och dans på stranden. Från Strandbos sida ordnar personalen en nyårsfest på eftermiddagen 31.12 där Strandbo-invånare bjuder på levande musik och hembakta kakor. Eventuellt ska Rotary sedan lysa upp den mörka natthimlen genom att skicka upp "lyktor".

- Det kom ganska plötsligt och många har fullt upp över jul och nyår så allt går lite långsammare, men nu när han kommer ska vi visa vad vi kan! När Sirkku ringde mig och berättade att Duley kommer började jag ringa runt och prata med folk, och alla blev ivriga och ville genast börja ordna.

Hoppas personalen kan flytta med till Pargas

I Strandbo bor just nu femtio barn och femtio vuxna. Efter april flyttar de som ännu är kvar på boendet från Strandbo i Nagu till Norrgårds i Pargas.

Sirkku Koskinen tror flytten kommer att fungera bra.

- Kommunikationen och samarbetet mellan Strandbo-invånarna är fint. Vi har jobbat mycket på att de ska hjälpa varandra och lösa problem tillsammans, till exempel om någon behöver barnvakt. Vi har gett mycket ansvar åt dem själva. I början rådde det en slags sjuttiotalsanda, där det var som om barnen var föräldrar och föräldrarna var barn. Men så småningom och med tålamod har ledarna förklarat föräldrarollens ansvar och det går framåt sakta men säkert.

Hotell strandbo i Nagu
Hotell Strandbo är flyktingarnas hem senast till den sista april. Hotell strandbo i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus hotell strandbo i nagu

Ett problem, berättar Koskinen, har varit att då något dåligt händer någon annanstans så blir hela stämningen negativ.

- Det går bra i vår när de flyttar till Pargas, om de fortsätter att bete sig väl. Genom att visa gott exempel tar man sin egen plats här om man sedan får stanna i Finland. Men om en gör ett misstag eller gör fel så lider alla. Därför är det här extra viktigt.

Koskinen kommer själv fortsätta som föreståndare också i Pargas och hoppas att hela personalen kan göra likadant.

Mona Lindroos har vårdledigt och har hittills, som hon själv uttrycker det, "bara" jobbat som frivillig vid boendet. Efter nyår börjar hon däremot officiellt jobba med frivilligkoordinationen när hon inleder sin anställning som socialarbetare i Strandbo. Lindroos ska först följa med handledarnas arbete och lära känna människorna ett tag innan hon övergår till socialarbetet.

Hennes kontrakt gäller från januari till slutet av april, precis som för de övriga anställda vid Strandbo. Lindroos tror hon kommer trivas med det nya jobbet.

- Vad som händer efter april är ännu öppet, men personal behövs ju där också. Det där diskuteras sedan, men är det ett jobb som känns riktigt rätt så varför inte fortsätta?

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland