Hoppa till huvudinnehåll

Pressade priser lockade i Borgå

köpcentret lundi i borgå
Det var ingen värre rusning efter reavaror i köpcentret Lundi i Borgå på måndag. köpcentret lundi i borgå Bild: Yle/Stefan Härus köpcentret lundi

Mellandagarna är här och därmed också butikernas realisationsförsäljning. Priserna är pressade, procenttalen är höga och de lockande skyltarna är granna.

Det är med andra ord nu det gäller att slå till. Det vill säga om man tyckte att julklappssäcken var för mager, om man vill sätta sprätt på de presentkort som man fick eller om man rentav är klok nog att redan nu köpa nästa års julklappar.

Telefoner och smartklockor

När Yle Östnyland vandrade runt i Borgå för att ta reda på vad man köper och varför, så var det just nämnda orsaker som kom fram. Kanske inte så mycket den magra julklappssäcken, men nog presentkorten och nästa års julklappar.

expert-butiken i kungsporten i borgå
Elektronikbutikernas rea i Kungsporten lockade. expert-butiken i kungsporten i borgå Bild: Yle/Stefan Härus julshopping

I en av elektronikaffärerna i Kungsporten i Borgå strosar Riitta omkring bland mobiltelefonerna. Den gamla sade upp kontraktet till jul och nu ämnar Riitta använda det prepaid-kort hon fick i julklapp för att skaffa en ny.

- Jag önskar mig alltid presentkort och prepaidkort i julklapp. Orsakerna är två: För det första vill jag själv välja mina julklappar och för det andra får jag mycket mer för pengarna efter jul då priserna sänks på många produkter i de flesta butiker, säger Riitta, som varken vill bli fotograferad eller säga sitt efternamn.

Smartklockan en hit

I samma butik där Riitta tittar på mobiltelefoner konstaterar butikschef Stefan Berlin att de sålde en hel del mobiltelefoner inför jul. Också konsolspelen och smartklockorna gick bra åt.

- Min tippning är att det nästa år kommer att säljas dubbelt fler smartklockor än i år, säger Berlin.

butikschef stefan berlin vid expert-butiken i borgå
Butikschef Stefan Berlin. butikschef stefan berlin vid expert-butiken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus stefan berlin

Jämn ström med kunder

Någon direkt rusning är det inte i Berlins affär. Snarare kanske en jämn ström. Människor kommer och går och det verkar som om inte enbart mobiltelefonerna intresserar. Också på avdelningarna för TV-apparater och vitvaror står det kunder som blir betjänade av expediter.

- Vi har haft en jämn ström av kunder hela dagen och vi är många på jobb. Också säsongshjälpen jobbar fortfarande. Vi har nu efter jul gått in för en nästan aggressiv prissättning och det lockar folk. För att betjäningen och servicen ska fungera behöver vi ha så mycket folk på jobb som möjligt, säger Berlin.

Östra Centrum - varför det?

Yle Östnylands reporter åker vidare från Kungsporten till Konstfabriken. Här är det tiotalet modebutiker som lockar med pressade priser. I en av affärerna är det många ungdomar som väljer och vrakar bland klädesplaggen. Hittar de det de söker efter eller skulle det kanske vara skäl att åka västerut till de stora köpcentren? De ser närmast förvånade ut över frågan.

- Nej, varför det? Samma butik i Östra Centrum har samma par jeans till salu som här i Borgå och till samma pris. Risken att de går slut i Helsingfors är dessutom större, så jag satsar på hemstaden. Då behöver jag ju inte heller spendera pengar på bussbiljetten, säger en av flickorna i trion.

shoppinggränden i konstfabriken i borgå
Granna Rea-skyltar och upplysta skyltfönster lockade vid Konstfabriken. shoppinggränden i konstfabriken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus realisation

Stress i de stora köpcentren

I köpcentret Lundi i centrum av Borgå ser det ut som det brukar - förutom de granna skyltarna med ordet Sale och olika procenttal. En butik lovar till och med upp till 50% på vissa produkter.

- Man hittar nog det man söker här, säger en äldre dam som tittar på de pyamasmodeller som finns kvar. Ibland har jag nog åkt till köpcentren Jumbo eller Östra Centrum, men rent ut sagt så blir jag bara stressad där. Jag brukar få hjärtsnörp redan när jag ska kryssa av och an i parkeringshallen för att hitta en ledig ruta. Efter det uppnår jag normal puls först i bilen på väg hem. Nej, hellre handlar jag här i Borgå, skrattar damen.

dressman i konstfabriken i borgå
Butiken med herrkläder var mer eller mindre tom på folk. dressman i konstfabriken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus dressman

Nyårsraketer lockade

Realisationen i centrum av Borgå, i Kungsporten och vid Konstfabriken lockade folk att öppna plånböckerna på måndag efter julhelgen. Precis som butikschef Stefan Berlin konstaterade, var kundströmmarna jämna i butikerna.

Yle Östnylands reporter stötte på köer bara på ett fåtal platser och det gällde i samtliga fall samma produkttyp: Köbildning var det bara vid de tillfälliga butiksdiskarna där man saluförde nyårsraketer. Orabatterade.

Läs också