Hoppa till huvudinnehåll

Ramadi har "befriats"

En irakisk regeringssoldat ser ut över ruiner i Ramadi efter strider med IS, 27.12.2015
En irakisk regerinssoldat i centrala Ramadi på söndagen. En irakisk regeringssoldat ser ut över ruiner i Ramadi efter strider med IS, 27.12.2015 Bild: AFP / Lehtikuva ramadi

Den irakiska armén har nu hissat den irakiska flaggan över administrationskomplexet i Ramadi och en irakisk brigadgeneral uppger att staden nu är befriad från terrororganisationen Islamiska staten.

Enligt en annan general finns det ändå motståndsfickor kvar på andra håll i staden. Striden om Ramadi har pågått i veckor.

Sunnidominerade Ramadi är Anbar-provinsens huvudstad och ligger ett hundratal kilometer väster om Iraks huvudstad Bagdad. Den intogs av IS i maj. Ända sedan USA invaderade Irak 2003 har området varit ett fäste för sunnimuslimskt motstånd och extremism.

Offensiven mot Ramadi har skötts av irakiska specialstyrkor, med understöd av lokala sunnimuslimska stammar och av amerikanskt stridsflyg.

Här har armén undvikit att använda sig av shiamilis i striderna. Shiamilis har tidigare spelat en central roll exempelvis i återerövringen av staden Tikrit från IS i våras, men shiamiliser har också gjort sig skyldiga till övergrepp mot sunnimuslimsk lokalbefolkning.

Viktig seger

Både Irak och USA har understrukit att man måste inta Ramadi, innan det är möjligt att försöka återerövra Iraks näst största stad Mosul som intogs av IS i fjol somras. Striden om Mosul befaras bli betydligt hårdare än den om Ramadi.

Då IS intog Ramadi i maj, mötte terrororganisationen knappt på något motstånd från de irakiska styrkorna. Förlusten var förödmjukande för den irakiska armén.

Segern över IS i Ramadi är strategiskt, men också psykologiskt viktig för armén, delvis för att man här klarat sig utan stöd från shiamilis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes