Hoppa till huvudinnehåll

Guinea fritt från Ebola

Läkare i Conakry, Guinea visar upp babyn Noubia, den sista ebolapatienten i landet efter att hon tillfrisknat i november 2015
Läkare i Conakry, Guinea visar upp babyn Noubia, den sista ebolapatienten i landet efter att hon tillfrisknat i november Läkare i Conakry, Guinea visar upp babyn Noubia, den sista ebolapatienten i landet efter att hon tillfrisknat i november 2015 Bild: AFP / Lehtikuva ebola

Västafrikanska Guinea är nu fritt från Ebola. Det konstaterade Världshälsoorganisationen WHO idag, men följderna av epidemin är svåra för många i det fattiga landet.

WHO förklarade alltså Guinea ebolafritt idag, 42 dagar efter att den senast ebolasmittade personen i landet tillfrisknade. Ett land anses vara ebolafritt när två inkubationstider på vardera 21 dagar har passerat sedan det senaste fallet, utan att några nya fall konstateras.

Guineas sista ebolapatient var den tre månader gamla flickan Noubia som föddes med ebola, men som friskförklarades den 16 november.

Guinea är det land där den här ebolaepidemin tog sin början i december 2013. Smittan spred sig sedan snabbt till grannländerna Sierra Leone och Liberia, med några enstaka fall också i Mali, Nigeria och Senegal.

Totalt 11 300 döda

I Guinea krävde epidemin över 2 500 människoliv. Bland dödsoffren fanns åtmintone 115 personer som tillhörde landets sjukvårdspersonal.

Grannar tittar på då guineanska röda kors-medarbetare för bort ett ebola-offer i november 2014
Grannar tittar på då guineanska röda kors-medarbetare för bort ett ebolaoffer i Macenta, Guinea i november 2014 Grannar tittar på då guineanska röda kors-medarbetare för bort ett ebola-offer i november 2014 Bild: AFP / Lehtikuva ebola

Totalt dog ungefär 11 300 människor i ebola av uppemot 29 000 insjuknade globalt.

Sierra Leone förklarades ebolafritt i november. Liberia förklarades ebolafritt första gången i maj och andra gången i september, men båda gångerna dök det upp enstaka nygamla fall och nu väntar landet igen på officiell friskförklaring.

"De flesta övergav mig"

Ebolaepidemin hade förödande följder för de tre värst drabbade ländernas ekonomier. Då människor insjuknade och paniken spred sig ruttnade skörden på åkrarna, gruvor övergavs och varor kunde inte levereras till handeln.

Speciellt Sierra Leone och Guinea kämpar för att komma på fötter igen. I Liberia har ekonomin hämtat sig rätt bra.

Väggmålning i Liberia efter att landet förklarades ebolafritt första gången. "Vi överlevde Ebola och är inte längre skadliga för samhället, acceptera oss. Vi är nyckeln till att ge Ebola sparken från Liberia.
En väggmålning i Monrovia, Liberia i september 2015. "Vi överlevde Ebola och är inte längre skadliga för samhället. Acceptera oss, vi är nyckeln till att sparka Ebola ur Liberia" lyder texten. Väggmålning i Liberia efter att landet förklarades ebolafritt första gången. "Vi överlevde Ebola och är inte längre skadliga för samhället, acceptera oss. Vi är nyckeln till att ge Ebola sparken från Liberia. Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebola

Förlusten av nära och kära och stigmatiseringen tillhör de svåra efterverkningar som överlevande tvingas leva med. Bara i Guinea förlorade ungefär 6 200 barn sina föräldrar i epidemin.

- Efter att jag tillfrisknade var det svåraste att få människor att välkomna mig, säger 26-åriga Camara till nyhetsbyrån Reuters. De flesta människor som hade stött mig tidigare övergav mig. Jag fick också sparken från den skola där jag arbetade. Det var hårt.

Läs också