Hoppa till huvudinnehåll

Hypoteksföreningen: Höj andelen eget kapital vid bostadslån

Hypoteksföreningen vill helst gå in för att andelen eget kapital vid bostadslån ytterligare höjs, medan finansbranschen tvärtom försökt stoppa lånetaken.

Hypoteksföreningens kreditlinje är strikt konservativ. Tanken på till exempel amorteringsfria år i bostadslånen känns helt främmande. Banken påpekar att det just nu är fiffigare än någonsin att amortera bostadslånen.

Man utgår från att urbaniseringen kommer att ta fart på allvar. Utgångspunkten är att det behövs 600 000 nya bostäder på 15 år. Det finns ett uppdämt behov eftersom man byggt väldigt få bostäder de senaste åren.

Bild på planerade nya bostäder
Bild på planerade nya bostäder Bild: Bild: NSA-bolagen Karleby hakalaxgatan

Vid Hypoteksföreningen passar man på att rikta en känga mot regeringen: Finland anses för närvarande helt sakna en bostadspolitik.

Bostadspriserna hölls nästan på samma nivå

Bostadspriserna hölls så gott som oförändrade under november månad.

Enligt uppgifter från Statistikcentralen steg priserna på gamla lägenheter i hög- eller radhus i hela landet med 0,1 procent.

Bild: Yle visning

I huvudstadsregionen sjönk ändå bostadspriserna med 0,9 procent förra månaden, samtidigt som de i resten av landet steg med 1,1 procent.

Jämfört med samma period i fjol har priserna i huvudstadsregionen ökat med 1,7 procent och i resten av Finland med en halv procent.

Helsingfors är fortsättningsvis dyrast med 3 777 euro per kvadratmeter.