Hoppa till huvudinnehåll

Saudiarabien uppvisar massivt budgetunderskott

Oljeutvinning i Saudiarabien
Oljeutvinning i Saudiarabien Bild: EPA oljeborr

Saudiarabien har meddelat om planer för att få bukt med det rekordstora budgetunderskott som landet tampas med.

Landet hade i år ett budgetunderskott på 89 miljarder euro vilket motsvarar 15 procent av BNP. Saudiarabiens ekonomi lider av det låga oljepriset på världsmarknaden.

Det konservativa kungadömet kommer att skära i statliga utgifter, sänka energisubventionerna, höja skatterna och privatisera statlig egendom.

I praktiken innebär åtgärderna höjda konsumentpriser på vatten, el och bränsle, vilket är kontroversiellt eftersom landet tidigare strävat efter att hålla priserna på hemmamarknaden på en låg nivå.

Saudiarabien hade budgetunderskott redan i fjol och nästa år förutspås underskottet bli cirka 80 miljarder euro.

Kamp om marknadsandelar

Oljeexporten står för 90 procent av landets intäkter. Priset på råolja har sjunkit kraftigt från och med mitten av 2014, men Saudiarabien har vägrat minska på produktionen, vilket skulle kunna bidra till höjda oljepriser.

Saudiarabien anses på det här sättet dels försöka hålla rivalen Iran under kontroll och dels konkurrera ut skifferoljeproduktionen i USA.

Det här är inte första gången någonsin som Saudiarabien och andra gulfstater uppvisar budgetunderskott. Efter att oljepriset kraschade 1986 hade Saudiarabien budgetunderskott under 15 års tid.

Läs också