Hoppa till huvudinnehåll

Staffan Bruun: ”Vi har en statsminister som tror att han leder ett företag”

Staffan Bruun i Obs debatt 19.12.2013.
Staffan Bruun i Obs debatt 19.12.2013. Bild: Yle/Mattias Fagerholm obs debatt

Att reta upp fackförbunden var ett stort misstag av regeringen, säger journalisten Staffan Bruun. Han hoppas att regeringen lärt sig att politiken inte följer näringslivets lagbundenheter.

Enligt Bruun är det inte mycket som återstår av regeringens målsättningar om att skapa en ny politisk kultur med färre ministrar och ökad öppenhet. Problemet är att politiken fungerar annorlunda än företagsvärlden:

- Vi har en statsminister som tror att han leder ett företag. En tidigare vd som tror att man bestämmer och andra gör som man vill. Politiken fungerar inte så, och det får han lära sig the hard way.

Ett av regeringens stora misstag var att reta upp fackförbunden, säger Bruun:

Soppan med tvångslagarna kommer att fortsätta under våren

- Retar man upp facket blir det hot om massmöten och generalstrejk. Soppan med tvångslagarna kommer att fortsätta under våren, och det kommer att vara en kvarnsten om regeringens hals.

I svåra tider är det också viktigt att facket bär sitt ansvar, påpekar Bruun. De som ordnar strejker borde fundera på vilka konsekvenserna blir för samhället i stort:

- Det är ju fel när små nyckelgrupper kan stoppa samhället totalt. Vilda strejker hos oss räknas i 50-60 om året när de är betydligt färre i andra nordiska länder.

Rätt tid att vara i opposition

Att SFP är i opposition för första gången på 36 år har varit ett av årets stora finlandssvenska diskussionsämnen. Vem ska nu värna om de finlandssvenska angelägenheterna, och är det svenska hotat?

- Det är klart att det finlandssvenska är hotat, men tillsvidare har det inte varit så farligt. Snarare tror jag att värre är på kommande. När Sannfinländarnas stöd sjunker måste partiet höja profilen, och vad är då lättare än att säga att man skär i den svenska undervisningen eller går åt Svenska Yle.

Ska SFP vara i opposition någon gång så är det lyckligt att vara det just nu.

Men det kan också ha sina fördelar att vara i opposition, tillägger Bruun:

- Ska SFP vara i opposition någon gång så är det lyckligt att vara det just nu när vi enligt många experter och väljare har det sämsta regeringen någonsin. Det är väl just nu man ska vara utanför.

Flyktingkrisen en utmaning

I somras rapporterade Staffan Bruun om stämningarna på grekiska ön Kos som översvämmats av flyktingar under det gångna året. Han befarar att flyktingkrisen ännu kommer att förvärras:

- Europa har skött det här mycket illa. Finland kan klara av 35 000 flyktingar, och mera till. Men hur det går för länder som Grekland och Turkiet om det inte blir fred i Syrien vet ingen.

Vi vet att de som kommer från Syrien är relativt välsituerade och utbildade.

I Finland kunde man enligt Bruun ta modell av Sverige där flyktingarna ses som en möjlighet, inte en barlast:

- Vi vet att de som kommer från Syrien är relativt välsituerade och utbildade. De som kommer är toppen av samhällskiktet som man snabbt borde få ut i arbetslivet. Ta in dem i företagen och utnyttja deras kunskap. Det enda vi diskuterar här är hur vi ska skicka hem dem och försvåra livet för dem.

Vilka händelser har dominerat 2015? Se journalisten Staffan Bruun och minister Ole Norrback diskutera året som gick tillsammans med Bettina Sågbom.