Hoppa till huvudinnehåll

Svan fastnade i isen på Skåldö

Knölsvan som simmar i vatten sedd bakifrån.
Svanen på bilden har inget med Skåldösvanen att göra. Knölsvan som simmar i vatten sedd bakifrån. Bild: YLE/Nina Bergman knölsvan

Räddningsverket fick på förmiddagen larm om en fastfrusen svan på Skåldö i Ekenäs skärgård. Svanen kunde inte själv ta sig loss men räddningsverket gör också många onödiga svanutryckningar.

Räddningsverket ryckte ut idag (29.12) och räddade en svan som hade frusit fast i isen på Skåldö. Invånare längs Skärhallavägen hade sett svanen och tog kontakt idag på förmiddagen. Larmet kom strax efter tio.

Ekenäs skärgårds FBK åkte till platsen för att ta loss svanen.

Vänta med att ringa räddningsverket

Den här gången satt svanen fast, men räddningsverket får också många onödiga anmälningar om fastfrusna fåglar.

Man uppmanar därför allmänheten att vänta med att ringa och anmäla svanar som frusit fast. Istället ska man följa med situationen en tid.

Ytbärgare Jari Kuutti räddar en svan
Här räddades en svan i Tvärminne år 2013 av ytbärgare Jari Kuutti. Ytbärgare Jari Kuutti räddar en svan Bild: Räddningsverket / Mikko Routala svan räddas i tvärminne

Svanarna tar sig oftast upp själva eftersom de rör på sig tillräckligt för att vattnet inte ska frysa kring dem. Det betyder att svanarna ofta flyger iväg då räddningsverket närmar sig.

Så gick det exempelvis då räddningsverket skulle rädda en svan i gamla stan i Ekenäs ifjol i januari.

Det är endast om svanen hänger med huvudet och verkar mycket utmattad som man ska göra en anmälan.
Hoppa över Twitterpostning

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också