Hoppa till huvudinnehåll

Baltic Yachts tar fram ny båtteknik

Baltic 130 fot under byggnad
Motorrummet i Baltic 130 fot Baltic 130 fot under byggnad Bild: YLE/Patrik Enlund baltic yachts

I januari börjar Baltic Yachts testa ett nytt drivsystem som kan fällas in i segelbåten. Det minskar vattenmotståndet och ger högre fart. Nya styrsystem utvecklas samtidigt. Det påminner om moderna bilar där man kan välja på exempelvis racing eller cruising. Nu kommer det in också i segelbåtsvärlden.

Det nya drivsystemet har Baltic Yachts tagit fram tillsammans med företaget Hunderstedt i Danmark. Hela drivpaketet kan fällas in i båten under segling och vattenmotståndet minskar.

Fördelarna under motorgång är flera. Stigningen på propellern kan justeras beroende på varvtal och dessutom kan drevet svängas runt sin egen axel så att det i princip fungerar som en bogpropeller och pressar skrovet i sidled.

- Kunderna frågar efter nya lösningar som ger resultat på tävlingsbanan, säger chefsdesigner Roland Kasslin.

Nytt drivsystem
Nytt drivsystem Nytt drivsystem Bild: YLE/Patrik Enlund drivsystem

Någon stor fartskillnad handlar det inte om, det är fråga om decimaler. Mest nytta får man vid acceleration, till exempel vid ett vändmärke. Ett litet straff ger det nya drevet vid ratingen av båten, men fördelarna överväger, säger Kasslin.

130 fots segelbåt

Det blir en 130 fots segelbåt som får det nya drivsystemet inmonterat. Båtens sjösätts i sommar. I januari testas konstruktionen på en flotte i Danmark för att se att allt fungerar som planerat.

- Drivsystemet kan bli något vi kan sälja separat också till andra båttillverkare, säger försäljningschef Kenneth Nyfelt.

Kenneth Nyfelt och Roland Kasslin
Kenneth Nyfelt och Roland Kasslin Kenneth Nyfelt och Roland Kasslin Bild: YLE/Patrik Enlund roland kasslin

Men varvet har även andra uppfinningar på gång. Det handlar om ett digitalt styrsystem ungefär som i dagens bilar. Det är bara att trycka på racing, cruising eller andra inställningar för att få den känsla och belastning som för tillfället känns rätt i styrningen.

- Vi måste hålla oss i framkant, och det gäller inte bara segelbåtar utan också ny teknik, säger Nyfelt och Kasslin.

Hoppas på fler order

Baltic Yachts har gått som tåget de senaste åren och omsättningen är uppe i 38 miljoner euro.

Under produktion har varvet tre segelbåtar, 175 fot, 130 fot och en 64 fots dagseglare. Lägg till en motorbåt på 85 fot som är under renovering.

Varvet förhandlar just nu med flera seriösa kunder om nya projekt, men än så länge räcker arbetet till för för de 240 anställda.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten