Hoppa till huvudinnehåll

Båtar, restauranger och djur intresserade östnylänningarna

Landskap och texten 2015
Landskap och texten 2015 Bild: Yle/Stefan Härus mest lästa i östnyland 2015

Nyhetsåret 2015 har varit händelserikt i Östnyland. Här listar vi de tio mest lästa artiklarna från året som gått – minns du dem alla?

Årets allra mest lästa artikel handlade om problem med nedskräpning och smuts på snabbmatsrestaurangen Hesburger i Borgå.

En missnöjd kund tog till sociala medier för att få en förändring till stånd. Han hade försökt påtala problemen med personalen men bara fått oförskämdheter till svar.

ostädad stol på hesburger borgå
En missnöjd kund fotograferade spilld läsk och skräp på Hesburger i Borgå. ostädad stol på hesburger borgå Bild: Antti Kunnari hamburgerrestaurang

Kritikstormen ledde till åtgärder från Hesburgers sida. Mängden arbetsturer under brådskande tidpunkter ökades och personalen fick extra utbildning.

Veterinären krävde förskott

I början av året fick Rune Liljeblad åka i väg till den jourhavande veterinären i Borgå med sin hund Jessica som blev akut sjuk efter att ha valpat.

Veterinären krävde förskottsbetalning innan hen gick med på att utföra kejsarsnittet som skulle rädda Jessicas liv. Att skicka en räkning var omöjligt, och Liljeblad kunde inte skaffa fram så stora summor pengar mitt i natten.

Man med hund
Rune Liljeblad tillsammans med Jessica. Man med hund Bild: Yle/Mikael Kokkola runar liljeblad

Andra veterinärer tyckte att det är helt rätt att kräva betalning på förhand, eftersom det inte alls är ovanligt att kunder lämnar sina räkningar obetalda.

Artikeln där Liljeblad berättar om händelsen blev årets näst mest lästa.

Onda avsikter i Sibbo?

I februari väckte också en ung man på cykel uppmärksamhet när han knackade dörr i Sibbo. Mannen uppgav sig för att vara polsk studerande.

Samtidigt körde också en mystisk skåpbil omkring i trakten.

Sibboborna misstänkte att den unga mannen hade onda avsikter, medan polisen konstaterade att det inte var sannolikt att mannen och skåpbilisten höll på att förbereda inbrott.

fotavtryck i snön
fotavtryck i snön Bild: Yle/Erica Vasama fotspår i snön

Sannfinländare och nynazister i Borgå

I juni vallfärdade Finska motståndsrörelsen till begravningsplatsen i Borgå för att hedra sin hjälte Eugen Schauman.

Bland dem fanns riksdagsledamot Olli Immonen från Sannfinländarna, som lade upp en bild på Facebook där han poserar vid Eugen Schaumans grav tillsammans med medlemmar ur den nynazistiska organisationen.

Artikeln blev årets fjärde mest lästa och väckte en hel del debatt på Yle Östnylands webbplats.

Olli Immonen.
Olli Immonen (Sannf). Olli Immonen. Bild: olliimmonen.net olli immonen

David och skrotbåten

I somras träffade vi David som tagit sig an en av skrotbåtarna i Kräkelsundet i Tolkis i Borgå. Davids dröm var att göra om båten till ett piratskepp som skulle segla omkring på Finska viken.

David berättade också att båtbygget har varit ett sätt för honom att hantera en stor tragedi. Hans son försvann spårlöst när han var ute och liftade för några år sedan.

davids båt
David och skrotbåten. davids båt Bild: Benjamin Helling/YLE fartyg,skrotbåt

Trots att många var skeptiska till att han skulle lyckas göra skrotbåten sjöduglig gick David emot alla odds. I november fick han äntligen liv i motorn och kunde bege sig ut till sjöss.

Båtar råkade ut för ofog

Överlag tycks båtar ha varit ett ämne som intresserat många östnylänningar 2015. Hela tre artiklar som handlar om båtar finns med på topplistan.

I juni var många båtägare i Borgå upprörda. Under natten hade någon nämligen släppt loss båtar som låg förtöjda i småbåtshamnen på västra åstranden. Då morgonen grydde flöt ungefär femton båtar omkring på Borgå å.

Båtar flyter i ån.
Båtar flyter i ån. Bild: Yle/Mikael Crawford båtar losskopplade

Ofog är svårt att förebygga, men båtägarna krävde att staden förbättrar sin övervakning och installerar kameror på området.

Ekorrunge skuttade in till veterinären

En utmattad ekorrunge som skuttade in på en veterinärklinik i Sibbo platsar också bland årets mest uppmärksammade händelser. Ekorren hittade helt rätt i hopp om att bli omplåstrad.

Historien fick ett gott slut. Ekorrungen drack lite vatten från en spruta och fick mumsa på mat när den hade återhämtat sig en aning.

Sedan fördes den till Högholmens djursjukhus i Helsingfors. Därifrån skulle den sedan släppas ut i det fria igen.

Ekorre får vatten.
Ekorren fick vatten. Ekorre får vatten. Bild: Morelius smådjursklinik ekorre

Ledin och Zelmerlöw lockade Borgåpubliken

Thomas Ledins konsert i Borgå i augusti hörde till årets mest efterlängtade evenemang. Inte minst syns det här i att artikeln med stämningar från konserten finns med bland de tio mest lästa 2015.

En av de artister som värmde upp inför Ledins uppträdande var Måns Zelmerlöw. Namnet gav marknadsföringen inför Borgåkonserten ett ytterligare lyft, efter att Zelmerlöw kammade hem segern åt Sverige i Eurovision Song Contest i maj.

Måns Zelmerlöw
Måns Zelmerlöw på scenen i Kokon. Måns Zelmerlöw Bild: Yle/Sofia Strömgård livs levande ledin

Mysteriet med segelbåten och ryssjan

Ett av höstens största samtalsämnen var det mystiska föremålet som drog ner fiskare Mikael Lindholms ryssja till havsbottnen utanför Boistö i Lovisa skärgård.

Föremålet visade sig senare vara en sjunken segelbåt som hade stulits från Tullbron någon vecka tidigare. Polisens utredning fortsätter, men det finns bevis för att båten har sänkts med flit.

segelbåt bärgas
Den sjunkna segelbåten utanför Boistö bärgades i oktober. segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm boistö

Svart spritförsäljning intresserade

I början av december miste en restaurang i Borgå sina utskänkningsrättigheter för gott efter att ha sålt sprit svart.

Restaurangen var en av två i Borgå som var med om Regionförvaltningsverkets skattegranskning. Den andra restaurangen hade inte brutit mot lagen.

Nyheten intresserade otroligt många läsare, och hann plocka en tredje plats på tio i topplistan.

De tio mest lästa artiklarna 2015

  1. Får en restaurang se ut så här?
  2. "Veterinären krävde förskott för att rädda livet på min hund"
  3. Borgårestaurang förlorade spriträttigheterna för gott
  4. Sannfinländare poserade med nynazister på begravningsplatsen i Borgå
  5. Utmattad ekorrunge skuttade in på veterinärklinik
  6. Han gör skrotbåten till ett piratskepp
  7. Mysteriet med laxryssjan i Lovisa löst
  8. Ung man på cykel väcker uppseende i Sibbo
  9. Zelmerlöw och Ledin fick i gång Borgåpubliken
  10. Vem släppte loss båtarna?

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland