Hoppa till huvudinnehåll

Härjande ungdomar stängde kvällsöppet bibliotek i Pyttis

Biblioteket i Pyttis.
Biblioteket i Huutjärvi i Pyttis. Biblioteket i Pyttis. Bild: YLE/Hanna Sihlman bibliotek i pyttis

Att besöka biblioteket i Pyttis under kvällstid är inte längre möjligt.

Biblioteket i Pyttis har sedan den 30 november varit ett så kallat meröppetbibliotek, det vill säga det har varit möjligt att kvällstid besöka biblioteket med sitt bibliotekskort och en kod.

- Orsaken till att det nu blir lapp på luckan är att ungdomar har betett sig illa i biblioteket, säger chefsbibliotekarie Sanna Korkka.

Veckoslutsöppet

När personalen går hem för dagen kommer det inte längre att vara möjligt att besöka biblioteket den kvällen. Däremot kommer det att vara möjligt att komma in i biblioteket med hjälp av sitt bibliotekskort och sin kod under förmiddagarna.

Likaså är det möjligt att besöka biblioteket under lördag och söndag mellan klockan 7 och 15.

- Tyvärr blir det nu slut med kvällstiderna, men i april får vi ett nytt utlåningssystem och då kan det vara möjligt att vi igen tar kvällstiderna i bruk - dock så att det blir en åldersgräns på 18 år. De vuxna har alltså fritt inträde när som helst, medan barn och unga under 18 år måste besöka biblioteket tillsammans med sina föräldrar då inte personalen är på plats. På det sättet undviker vi busstreck och förstörelse av kommuninvånarnas gemensamma egendom, förklarar Korkka.

Söderkulla bibliotek stora salen
Söderkulla bibliotek Söderkulla bibliotek stora salen Bild: YLE / Mathias Gustafsson söderkulla bibliotek

Lugnt i Söderkulla

I Söderkulla bibliotek i Sibbo har man tillämpat principen med meröppetbibliotek sedan september.

- Allt har fungerat riktigt bra och ungdomarna har uppfört sig väl. I början hade vi små problem med avläsningsapparuteren vid dörren. Några små busstreck har det väl förekommit. Bland annat har man installerat snuskiga fotografier som bakgrundsbilder i datorerna, men ingenting har förstörts, säger bibliotekarie Matleena Saarninki vid Söderkulla bibliotek.

Farhågor besannades inte

Bibliotekschef Leena Rehnström bekräftar att inget ofog har förekommit.

- Det har varit mycket lugnare än vi förväntade oss att det skulle vara. Vi hade nog våra farhågor om att det kanske skulle börja gå vilt till, men tillsvidare har det fungerat riktigt fint, säger Rehnström.

ingång till Liljendal bibliotek
Liljendal bibliotek ingång till Liljendal bibliotek Bild: Yle/ Carmela Walder liljendal bibliotek

I Liljendal kommer man troligtvis att ta i bruk systemet med kvällsöppet men personalfritt bibliotek under nästa år.