Hoppa till huvudinnehåll

Kokainbruket ökar i Helsingfors nattliv

Drinkar
Drinkar Bild: Creative Commons / Life-Of-Pix cocktail

Användningen av kokain har klart ökat i huvudstadsregionen de senaste åren. Drogen är främst populär bland välbeställda i nattlivet.

När narkotikabruket i övrigt har hållits på ungefär samma nivå de senaste åren har användningen av kokain i nattlivet ökat kraftigt. Det rapporterar Yle Helsinki.

Helsingforspolisen uppger att kokainanvändare skiljer sig från andra droganvändare. Kokainet används på krogar i huvudstadsregionens nattliv, och användarna är ofta sådana som har mycket pengar att röra sig med.

- Kokainet har blivit vardagligt i narkotikavärlden. Användarna finns främst i huvudstadsregionens nattliv, säger kriminalkommissarie Jukka Paasio i Helsingfors.

De har pengar att använda och de behöver inte begå brott för att finansiera sitt drogbruk.

- På krogarna används det i stora mängder och kundkretsen är ganska exklusiv. De har pengar att använda och de behöver inte begå brott för att finansiera sitt drogbruk, säger Paasio.

Han jämför med den traditionella kriminaliteten kring amfetamin, subutex där användningen ofta finansieras genom andra brott.

Sällan razzia på restaurang

Polisen undersöker fall av kokainbruk med samma metoder som andra narkotikabrott. Enligt Jukka Paasio görs det bara sällan razzior på krogar där det finns en stark misstanke om att droger säljs. Det här trots att kokain främst används på krogar.

- Vid behov gör vi den sortens undersökningar också, konstaterar kriminalkommissarie Jukka Paasio.

Enligt polisen har kokain blivit billigare och utbudet är större. För ett år sedan kostade ett gram kokain 120 euro, nu är priset 70 euro.