Hoppa till huvudinnehåll

Mest rika ryska turister till Östnyland

Ryska turister i gamla stan i Borgå
Det är få ryska turister i gamla stan i Borgå just nu Ryska turister i gamla stan i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström borgå gamla stan

Antalet ryska turister som besökte Borgå har fram till oktober i år sjunkit med nästan hälften jämfört med motsvarande period i fjol. Det säger Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

- Orsaken är rubelkursen och de sjunkande oljepriserna. Ryska turister är ändå fortsättningsvis den största andelen turister som besöker Borgå.

Borgås turistbroschyr på ryska
Ryska turister är fortfarande den största gruppen utländska turister som besöker Borgå Borgås turistbroschyr på ryska Bild: Yle/Sune Bergström borgå turistbroschyr på ryska

Turism- och marknadsföringschefen säger att mera välbärgade ryska turister ännu är på väg till Borgå. Den sjunkande rubelkursen påverkar inte deras reseplaner.

Var är alla ryska turister?

Yle Östnylands reporter försökte på onsdag eftermiddag hitta ryska turister i gamla stan i Borgå. Först efter en halv timmes vandring dök en julshoppande familj med hund upp. Familjen ämnar fira den ryska julen och nyåret i Borgå.

Gamla stan i Borgå
Få ryska turister rör sig just ny i gamla stan i Borgå Gamla stan i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström julskyltning

Finska turister ersätter ryska

På hotel Haiko gård och spa i Borgå bekräftar försäljningsdirektör Timo Tirri att antalet ryska turister har minskat något jämfört med i fjol.

- Alla grupper saknas. I stället har enskilda ryska turister tagit in på Haiko gård. Inhemska turister har i viss mån ersatt ryska turister. Till exempel nu till nyår är badhotellet fullsatt.

haiko gård
Hotell Haiko gård haiko gård Bild: YLE/Stefan Härus haiko gård

Julstängt i Lovisa

Det största hotellet i Lovisa, hotell Degerby, har varit stängt under julhelgen på grund av alltför få bokningar, säger Merja Saario. Hon tror att ryska turister hellre shoppar i östra Finland eller i Helsingfors.

Två jular vid östgränsen

Hotell och badhotell i Villmanstrand centrum har tagit emot bokningar i samma takt som förra året. Däremot har mindre stuguthyrare haft ont om bokningar.

Ännu för fem år sedan var hotellen och semesterstugorna i Villmanstrand, Imatra och resten av sydöstra Finland fullbokade med ryska turister kring nyår. Man upplevde på sätt och vis två jular efter varandra vid östgränsen eftersom den ryska julen alltid kommer efter julen i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland