Hoppa till huvudinnehåll

Passiv rökning skadar ditt husdjur

En hund och en katt som leker med varandra
Din hund eller katt kan drabbas av att du röker. En hund och en katt som leker med varandra Bild: Yle katt

Husdjur kan få cancer av att ägaren röker visar en ny studie. Katter drabbas värst av att du röker inomhus men också hunden tar skada.

Enligt en pågående forskning vid University of Glasgow skadas husdjur av att leva i en omgivning med tobaksrök. Bland annat kan djur som utsätts för passiv rökning få cancer.

Trots att katter vistas mer utomhus än hundar drabbas de värst av inomhusrökning.

– Vi vet att hundar får i sig en stor mängd rök då de befinner sig i ett hushåll där någon röker. Men katter påverkas ännu mer, vilket kan bero på att de tvättar sig själv så ofta. Det påverkar sedan mängden rök de får in i kroppen, säger professor i medicin och onkologi för mindre djur Clare Knottenbelt som studerat effekterna rökning har på hundar och katter.

Hundar gillar rökfria bilar. Bild: Yle klondyke

Rökning ett känsligt ämne

Hanna Knaapinen som arbetar som stadsveterinär i Karis är inte förvånad över forskningsresultatet.

– Katter tvingas både andas in och slicka röken från deras ägares cigaretter. Katterna slickar sin päls för att hålla sig rena, och då får de in rökpartiklarna i munnen och överallt i sin kropp, säger Knaapinen.

Brinnande cigarrett.
Rökning kan vara känsligt att prata om. Brinnande cigarrett. Bild: Yle/Rolf Granqvist cigarrett

Knaapinen har inte tagit upp rökning med någon av hennes patienters ägare under sina år som veterinär, men säger att hon i framtiden kanske blir tvungen att göra det.

– Om jag har patienter som har luftvägsproblem kanske man måste ställa frågor om tobaksrökning. Men det är ganska känsliga saker att diskutera med ägarna och man måste vara finkänslig med sådana saker, säger hon.

Också hundar drabbas

Enligt forskningen drabbas också hundar i stor utsträckning av rökande ägare. Då forskarna undersökte testiklarna på han-hundar efter kastrering märkte de att de hundar som vistats i en rökig miljö i högre utsträckning hade cellskador än de hundar som levt i rökfri miljö.

Enligt Knaapinen är hundarnas nos också väldigt känslig för olika lukter.

– Jag tror att alla djur mår dåligt av varje tobak som röks runt omkring dem. Om man tänker att vi människor redan kan tycka att en tobak luktar illa, tänk då på hur ett djur med ett betydligt bättre luktsinne upplever röklukten, säger hon.

Hanna Knaapinen tycker att varje rökande husdjursägare som nyårslöfte kan lova att de slutar röka.

– Om inte för dig själv, så för djurets bästa, säger hon.

Katt dricker vatten
Katt dricker vatten Bild: Teresa Boardman (flickr) / CC (by2.0) katt

Läs mer om forskningen här.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle