Hoppa till huvudinnehåll

Poängmaskinen Puljujärvi om VM-succén: Jag slarvar för mycket

Puljujärvi och Laine.
Puljujärvi och Laine. Bild: Lehtikuva puljujärvi

Han har gjort tio poäng på nio perioder. Med 3+7 på tre matcher toppar han som 17-åring poängligan i U20-VM. Men trots supersuccén är Jesse Puljujärvi inte nöjd med sina VM-insatser.

– Poängskörden är jag nöjd med, men jag slarvar för mycket. Det gäller att spela klokare i försvaret och också i anfallet tappar jag onödiga puckar, klagar Puljujärvi i intervjuzonen efter Finlands seger med 8–3 över Slovakien.

En match där Puljujärvi själv stod för poängen 1+3, gjorde segermålet, och var en av Finlands klart bästa spelare.

– Också i kväll slarvade jag och gjorde misstag. Helheten måste bli bättre. Vi måste spela mer disciplinerat och försvara oss bättre, säger 17-åringen.

Etta, tvåa, trea i poängligan

Om den finländska förstakedjan förbättrar ytterligare vet man aldrig var det slutar för juniorlejonen. Redan nu toppar trion hela VM:s poängliga.

Puljujärvi är etta på tio pinnar, före kedjekompisarna Sebastian Aho och Patrik Laine som har sju poäng var.

– Det är fantastiskt att spela med Aho och Laine, förklarar Puljujärvi för en stor journalisthop.

– Personkemin fungerar. Vi lyckas spela bra ihop. "Sebe" spelar klokt åt bägge hållen, jag försöker fördela puckarna och Laine är mer en målskytt. Det är en bra helhet, vi känner varandra och har spelat ihop förr, säger Puljujärvi.

Aldrig nära panik

Mot Slovakien låg Finland under med 0–2 och ännu med drygt halva matchen spelad var det bortaledning i Helsingforsarenan. Men paniken var långt borta.

– Tränarna tog det lugnt och litade på att vi vänder det här, berättar Puljujärvi.

Segern över Slovakien betyder att Finland inte kan stöta på Sverige i lördagens kvartsfinal. USA eller Kanada är nu de mest troliga alternativen, och Jesse Puljujärvi har sin önskemotståndare klar.

– Jag säger Kanada.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport