Hoppa till huvudinnehåll

Reparera hål på jeansbyxor

Trasiga jeans
Trasiga jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

Har ditt barn alltid hål på byxknäna eller lyckas du alltid få hål på byxbaken? Här kommer några tips på hur du kan reparera, laga och förstärka dina jeans. Tipsen går även att använda på andra plagg i andra tyg än jeans och på andra ställen än just byxbak och knän.

Bra att ha:

  • trasiga jeans
  • sytrådar i olika nyanser av blått, grått och eventuellt orangebrunt
  • jeansnålar till symaskin
  • limflor/limhinna
  • textillim
  • sax
  • sprättare
  • strykjärn
  • bitar av jeans i olika färg
  • tavelkrita/textilkrita
  • linjal
  • rött och vitt tyg till monsterlappningen
  • svart textiltusch till monsterlappningen

Grundregler:

1. Lappa tillräckligt stort område, annars går det genast hål igen precis bredvid lappningen.
2. Välj tråd med omsorg. Ta med byxorna till en affär som säljer sytråd. Dra ut en bit av tråden och lägg den på området som ska lappas. Ofta är det bättre med en grå tråd än en mörkblå, se vilken nyans som syns minst på dina byxor och använd den.
3. Det finns två vägar att gå - endera så väljer man att klippa bort alla lösa trådar som spretar runt hålet (ofta är de ganska vita) eller så låter man dem vara kvar och syr fast dem. Beroende på hur byxorna ser ut och vilka lappar du har att lappa med kan det ena alternativet synas mer eller mindre än det andra.

Reparera med lapp underifrån

Jeanslapp
Jeanslapp med textillim. Jeanslapp Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

Klipp till en bit jeanstyg som är minst några cm större åt alla håll än vad hålet/det trasiga området är. Sicksacka kanten runt lappen. Lägg en sträng med textillim runt kanten och för in lappen under hålet i byxan. Släta ut tyget och tryck fast lappen underifrån. Låt torka.

Välj tråd med omsorg (se ovan). Sy med tät sicksack kors och tvärs över hålet och lappen under. Försök fästa alla lösa trådar om du har dem kvar. Annars kan du sicksacka runt hålets kanter och lite utanför, för att fästa lappen ordentligt.

Reparera gärna samtidigt i förebyggande syfte om det ser ut att bli hål snart på ett större område.

lappade jeans
Lappad byxbak med lapp underifrån. lappade jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

Reparera med lapp ovanpå

trasiga jeans
Jeans med många hål och svaga partier före lappningen. trasiga jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

Om jeansen har många hål och är svaga på ett större område kan man välja att byta ut en del av tyget helt eller lägga på en lapp ovanpå. Det senare är betydligt enklare. Det finns färdiga lagningslappar att köpa med de är ofta små och dyra.

Du kan göra egna lappar genom att klippa till en lämplig bit eller figur och sedan stryka fast limhinna på baksidan av lappen. Dra av skyddspappret och lägg lappen på önskat ställe och stryk fast. För att en sådan här lappning ska hålla bättre sicksackar man sedan runt hela lappens kant.

Om byxorna är små och smala eller lappen stor kan det löna sig att sprätta upp sidsömmen av byxbenet så att du kommer åt att lappa t.ex. ett knä. Sprätta upp den söm som är dold, inte den med dekorationssöm så är sömmen lättare att återställa när du lappat klart. Sy fast byxans sidsöm igen när du lappat hålet.

Sprätta
Sprätta upp sidsömmen så är det lättare att komma åt med symaskinen. Sprätta Bild: Yle/Lee Esselström sprätta

Lappade jeans
Jeansen lappade med lappar ovanpå hålen och de svaga partierna. Lappade jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

De två ovannämnda sätten att reparera, med lapp under och lapp ovanpå kan också kombineras för att få en riktigt slitstark lagning.

Gör en lappning med attityd

Monsterlappning
Monsterlappning. Monsterlappning Bild: Yle/Lee Esselström monsterlappning,strömsö

Tycker du att det är svårt att göra en osynlig lappning eller är trött på att ingen ser den möda du lagt ner på att lappa? Eller har du ett barn som vägrar använda lappade jeans så kanske det här är något att prova på. Gör hålet till något roligt som en gapande mun, ett monster, ett brett leende eller vad du vill.

Här klippte jag till en jeanslapp större än hålet och en bit rött tyg i samma storlek. Först strök jag limhinna på baksidan av den röda biten och sedan tog jag bort skyddspappret och strök fast den röda biten ovanpå jeansbiten. Sedan sicksackade jag runt kanterna.

Barnbyxor är ofta så smala att sidsömmen behöver öppnas i anslutning till hålet så att man kommer åt att sy ordentligt. Sätt en sträng med lim runt lappens kanter och placera den under hålet. Klipp till kanterna på hålet så att alla extra trådar kommer bort och forma eventuellt hålet så att det blir mer som en mun eller ett gap, om du så tycker. Sy fast lappen med raksöm längs kanterna, från ovansidan. Sicksacka sedan runt hålets öppning.

trasiga jeans
Barnbyxorna före monsterlappningen. trasiga jeans Bild: Yle/Lee Esselström hål,strömsö

Vill du lägga till tänder och ögon så stryk en bit limhinna på en vit tygbit och rita sedan tänder och ögon och klipp ut dem. Ta bort skyddspappret och placera tänderna och ögonen där du vill ha dem. Stryk fast dem. Sy fast dem med tät sicksack längs kanterna med vit tråd. Rita pupiller och ögonbryn med svart textiltusch och stryk på igen för att fixera tuschen.

Gör en förstärkning av byxorna

Om du tycker hål är snyggt men lite väl kallt och dragigt kan du istället för att välja någondera av de redan nämnda lappningssätten istället förstärka byxorna med en lapp under det trasiga/försvagade området. Klipp till en lämplig lapp och sicksacka kanterna. Lägg lim längs kanterna och placera den på önskad plats inuti byxan. Tryck fast så att det blir jämnt och snyggt och låt torka.

Rita raka stödlinjer med tavelkrita/textilkrita och linjal på byxans rätsida längs lappens kanter. Sprätta eventuellt upp en bit av byxans sidsöm för att komma åt att sy fast. Sy fast lappen med raksöm med den tråd som passar bäst till just dina jeans.

Jeans
Förstärkta jeans med lapp under hålet. Jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeans,strömsö

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid