Hoppa till huvudinnehåll

Så fortsätter JVM – här är Finlands möjliga motståndare i kvarten

Colin White och Brayden Point i närkamp i JVM
Det är mycket troligt att USA eller Kanada står för motståndet för Finland i kvartsfinalen. Colin White och Brayden Point i närkamp i JVM Bild: Str / Lehtikuva brayden point

De åtta kvartsfinallagen är klara, och Sverige vet redan nu att Slovakien väntar på lördag. Men i övrigt finns det gott om frågetecken inför den sista omgången i junior-VM:s gruppspel.

Schweiz och Vitryssland blev lagen som missar kvartsfinal, och duon som redan avslutat gruppspelet gör i stället sinsemellan upp om att undvika nedflyttning.

För de övriga åtta lagen går kampen om VM-guldet vidare med kvartsfinaler på lördag – men före det ska den sista gruppomgången avgöras på nyårsafton, med följande tidtabell:

Kl. 14 Ryssland–Slovakien
Kl. 16 Danmark–USA
Kl. 18 Finland–Tjeckien
Kl. 20 Kanada–Sverige

Klart är att Sverige vinner A-gruppen och att Slovakien slutar fyra i B-gruppen. De två möts alltså i kvartsfinal. Men i A-gruppen är placeringarna 2–4 ännu oklara, medan det i Finlands B-grupp ännu kämpas om platserna 1–3.

För juniorlejonen gäller följande förutsättningar:

Finland vinner gruppen om:

Ryssland tar noll poäng mot Slovakien och Finland tar tre poäng mot Tjeckien.

Finland blir tvåa i gruppen om:

Finland vinner över Tjeckien samtidigt som Ryssland tar poäng mot Slovakien. Om Finland tar två poäng mot Tjeckien blir Finland grupptvåa oavsett Rysslands resultat.

Finland blir trea i gruppen om:

Finland förlorar mot Tjeckien.

... och vem väntar?

I den andra gruppen är det helt klart att Sverige vinner medan USA, Kanada och Danmark slåss om platserna 2–4.

USA säkrar andra platsen om laget tar en högst förväntad seger över Danmark. I så fall blir det samtidigt klart att Kanada slutar trea medan Danmark blir fyra i gruppen.

Om Danmark skulle skrälla mot USA ändras förutsättningarna rejält, men om det går som väntat och USA och Ryssland tar varsin seger i de tidiga matcherna är Finlands förutsättningar inför Tjeckienmötet enkla:

Vinn och få Kanada, förlora och få USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport