Hoppa till huvudinnehåll

SDP störst i Yles partimätning

Antti Rinne vid riksdagsgruppens möte den 4 december 2015.
SDP:s ordförande Antti Rinne vid riksdagsgruppens möte den 4 december 2015. Antti Rinne vid riksdagsgruppens möte den 4 december 2015. Bild: Str / Lehtikuva antti rinne

Oppositionspartiet Socialdemokraterna är störst i Yles färska partimätning. Stödet för det tredje regeringspartiet Sannfinländarna ligger på samma låga nivå som i senaste mätning. Stödet för Sannfinländarnas regeringskollegor Centern och Samlingspartiet är däremot närmast oförändrat.

Missnöjet med regeringspartierna kanaliseras nu via SDP, som alltså har ett väljarstöd på 22,7 procent. Inte sedan maj 2008 har partiet varit störst i Yles mätningar. Jari Pajunen, forskningsdirektör vid Taloustutkimus, ser en klar orsak till uppgången för partiet.

- Förklaringen är i hög grad förhandlingarna om samhällsfördraget. Där har facket haft en stor roll, och kopplingen till socialdemokraterna ligger ju nära, I och för sig ligger det också i tiden, den uppåtgående trenden för SDP har förstärkts, säger Pajunen.

Yles partimätning den 30 december 2015.
Yles partimätning den 30 december 2015. partimätning

Oförändrat för C och Saml

SDP detroniserar nu klart de två största regeringspartierna. Centern är på andra plats och får nu 21,4 procent, lite mindre än i senaste mätning. Samlingspartiet får 18,7 procent som är aningen högre än i föregående mätning. Sannfinländarna släpar efter på femte plats, men djupdykningen har avstannat.

- Sammantaget kan man säga att stödet för regeringspartierna har stabiliserats. Populariteten har inte minskat. Och på något sätt känns det som om den fortsatta kampen om väljarna sker från de här positionerna, säger Pajunen.

Sannfinländarnas kräftgång fortsätter alltså, 8,9 procent är ändå samma resultat som i november. Enligt partiets handgångne man Matti Putkonen är det främst kvinnor som flyr partiet. Kvar finns den hårda kärnan.

Oppositionen mot regeringen 51-49

Popularitetssiffrorna har minskat för alla andra oppositionspartier utom SDP, som alltså kan räkna sig de övriga oppositionspartiernas minskade popularitet till godo. Fjärde största partiet är i alla fall fortfarande De Gröna på 11,7 procent. Den vassa oppositionspolitiken i början av hösten har blivit slöare mot slutet av året, menar Pajunen.

Väljarstödet för Vänsterförbundet är 7,3, för Svenska folkpartiet 3,9 och för Kristdemokraterna 3,4 procent.

Totalt är stödet för regeringspartierna respektive oppositionspartierna detsamma, 49 procent. Om övriga, till stor del Piratpartiet, räknas till oppositionen vinner oppositionen 51-49.

Felmarginalen är plus minus 1,8 procent för de stora partierna.
Taloustutkimus intervjuade sammanlagt nästan 2 000 personer mellan den 7 och 29 december år 2015.

Läs också