Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Slovakien–Finland 3–8

Unglejonen firar mål mot Slovakien
Unglejonen firar mål mot Slovakien Bild: Lehtikuva junior-vm 2016

Finland var klasser bättre än Slovakien redan från det första bytet, men juniorlejonen låg ändå under med drygt halva matchen spelad. Bara att jobba vidare. Trägen vinner.

Slovakien–Finland 3–8 (2–1, 0–2, 1–5)

Avgörandet:

Matchen påminde mycket om juniorlejonens premiär mot Vitryssland. Att Finland var det bättre laget var ställt utom allt tvivel, frågan var bara om hemmaspelarna skulle orka jobba i väntan på utdelningen.

Det gjorde Jukka Jalonens manskap. Med samma resultat. Precis som i lördags släppte det i slutet på andra perioden och lossnade rejält i den tredje. Det som avgjorde blev alltså juniorlejonens konsekventa och enträgna anfallshockey.

Bra av juniorlejonen:

Som helhet Finlands bästa klart match hittills i turneringen, Slovakien är inte helt hopplöst men långa tider med 5 mot 5 såg det ut som om Finland spelade powerplay. Offensiven, passningsspelet och skridskoåkningen var bra, spelet i numerärt överläge helt lysande.

Dåligt av juniorlejonen:

Spelet i numerärt underläge var juniorlejonens största svaghet mot Ryssland, och en klar målsättning inför matchen mot Slovakien var att förbättra på den fronten. Men det tog bara 30 sekunder för slovakerna att göra sitt första mål i powerplay. Det blev ytterligare ett, och kunde ha blivit ännu fler. Ett klart orosmoment med kvartsfinalen runt hörnet.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Jesse Puljujärvi. Det här med tre stjärnor åt Puljujärvi börjar ju kännas lite tjatigt men vad gör man? 1+3 den här gången, inklusive matchens slutliga segermål. På tre matcher har 17-åringen plockat 10 poäng, och ledningen i poängligan är klar.

Två stjärnor:
Sebastian Aho. Puljujärvikedjans pudelkloka center glänste igen. Elegant och samtidigt effektiv tvåmålsskytt. Limmar ihop Finlands förstatrio till en tät helhet, som just nu ligger på placeringarna 1-3 i VM:s poängliga.

En stjärna:
Aleksi Saarela. Lyfte laget i underläge. Vann tekningen som ledde fram till Finlands första mål, fixade den slovakiska utvisningen som gjorde att han själv kunde göra Finlands andra. Sen gick allt hemmalagets väg.

Bonusstjärnor:
Patrik Laine gjorde mål för tredje matchen i rad, Roope Hintz och Kasperi Kapanen var bättre än tidigare i VM, Julius Nättinen var stabil igen och OHL-backarna Olli Juolevi-Vili Saarijärvi bidrog i offensiven på precis det sätt som många hoppades på inför turneringen.

Kan bättre:

Vad ska göras för att få riktig fart på Mikko Rantanen? Kaptenen sliter, kämpar och glimtar till, men saknar det perfekta flytet.

Skrällen:

Tidtabellen höll. Premiären mot Vitryssland flyttades fram på grund av ceremonin där Peltonen-Lehtinen-Koivu fick sina lejontröjor upphissade i taket. Selännes motsvarande tillställning blev lika lång, och en och annan i publiken utgick från försenad matchstart den här gången också.

Men matchen mot Slovakien startade i tid: spelarna skötte uppvärmningen i träningshallen, på en helt annan is.

Framtiden:

Slovakien slutar garanterat gruppfyra och möter Sverige i kvarten. Finland kan bli fortfarande bli etta, tvåa eller trea i gruppen inför den sista omgången, som för juniorlejonens del innebär match mot Tjeckien klockan 18 på nyårsafton.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport