Hoppa till huvudinnehåll

Superkedjan visade vägen för Finland

Sebatian Aho gör mål
Sebastian Aho gjorde två mål mot Slovakien. Sebatian Aho gör mål Bild: Lehtikuva sebastian aho

Efter en svag inledning tog sig Finland samman och lyckades till slut besegra Slovakien i junior-VM. Mycket tack vare andra kedjan vann Finland med 8–3.

En central fråga inför matchen mot Slovakien var om unglejonen hade lyckats glömma förlusten mot Ryssland och gå vidare. Svaret blev till slut ja.

– Vi gjorde en bra match som lag och gav inte Slovakien så många målchanser. Men trots seger så finns det ännu saker som borde förbättras, säger Jesse Puljujärvi efter matchen.

Det började ändå illa mot Slovakien. Efter svagt försvarsspel i numerärt underläge kunde Slovakien ta ledningen i den tionde minuten och två minuter senare tystnade Helsingforsarenan igen när Radovan Bondra styrde in 2–0.

En start som Finland absolut inte ville ha.

Laine – Aho – Puljujärvi

Men Finland har en superkedja i form av Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi. Trion har tidigare i turneringen visat vilka otroliga talanger de är och mot Slovakien var det också de tre som ordande Finlands reducering.

Finland fick spela i numerärt överläge då fem minuter återstod av den första perioden och Sebastian Aho slog till med ett stenhårt skott som Slovakiens målvakt Adam Huska var chanslös på.

Saarela glödhet

I den andra perioden var det mer eller mindre spel mot ett mål där Finland skapade otaliga chanser utan att få in pucken. Men efter en slovakisk utvisning fick Finland till slut utdelning.

Aleksi Saarela som gjorde två mål mot Ryssland var glödhet i numerärt överläge och satte in kvitteringen efter fint förarbetet av Olli Juolevi och Jesse Puljujärvi.

Och målet tände Finland. Några minuter senare fick publiken jubla igen då Roope Hintz gjorde sitt första mål i turneringen.

– Det var skönt att göra mål. Vi hade många chanser. Det gäller bara att inte stressa och låta spelet rulla, sa målskytten Hintz efter den andra perioden.

Efterlängtat mål av Kapanen

Målen i den andra perioden tände Finland ordentligt och i början av den sista perioden var Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho framme igen och förde upp Finland i en tremålsledning.

Trots att Slovakien reducerade några minuter efter Ahos mål fanns det inget som kunde hota Finland den här kvällen. Och med sju och en halv minut kvar att spela kom också ett efterlängtat mål.

Inte för att det var lagets sjunde i matchen utan för att Kasperi Kapanen äntligen fick målskyttet att lossna.

Finland har nu sex poäng efter tre matcher och möter Tjeckien i den sista matchen på nyårsafton.

– Vi tar ett steg framåt för varje match. Jag njuter av att se kedjan med Aho, Laine och Puljujärvi spela, sa chefstränaren Jukka Jalonen efter matchen.

En dyster nyhet för Finland var ändå att Eetu Sopanen tvingades lämna isen tidigt i matchen med en befarad knäskada. Han kommer inte att kunna spela i den sista matchen mot Tjeckien men kan bli aktuell för spel i kvartsfinalen.

Resultat:

Slovakien – Finland 3–8
09.50 1–0 Sukel (Palocko, Sloboda)
11.55 2–0 Bondra (Romanick, Surovy)
15.15 2–1 Aho (Laine, Puljujärvi) PP
34.07 2–2 Saarela (Juolevi, Puljujärvi) PP
38.22 2–3 Hintz (Saarijärvi, Rantanen)
40.28 2–4 Puljujärvi (Laine)
42.41 2–5 Aho (Puljujärvi, Juolevi)
45.27 3–5 Maier (Siska) PP
51.52 3–6 Laine (Aho)
52.30 3–7 Kapanen (Saarijärvi, Hintz) PP
57.42 3–8 Björkqvist (Siikonen, Saarijärvi)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport