Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet förhindrar planerade terrordåd under nyårshelgen

President Sauli Niiniistö med sin fru Jenni Haukio lägger en krans för offren i Ankara fyra dagar efter självmordsattackerna den 10  oktober
President Sauli Niiniistö med fru Jenni Haukio lägger en krans för offren i Ankara fyra dagar efter självmordsattackerna den 10 oktober President Sauli Niiniistö med sin fru Jenni Haukio lägger en krans för offren i Ankara fyra dagar efter självmordsattackerna den 10 oktober Bild: EPA/STR ankara

Polisen i Turkiet har gripit två män som misstänks ha planerat självmordsattacker i huvudstaden Ankara under nyårshelgen.

Männen som misstänks tillhöra den Islamiska staten IS anlände till Turkiet från Syrien.

De gripna tänkte utföra en terrorattack mot ett torg i stadskärnan där tusentals mänskor brukar samlas på nyårsafton, uppger myndigheterna.

- De misstänks ha kopplingar till Islamiska staten och de planerade en terrorattack på nyåret i Ankara, säger en regeringstjänsteman som vill hålla sig anonym.

Terrordåd i oktober kräver över 100 dödsoffer

Männen hade redan studerat mål som de kunde angripa i Ankara och polisen har lagt beslag på sprängämnen, en bomb och en självmordsväst uppger myndigheterna.

De gripna planerade attacker mot två olika mål - ett livligt köpcentrum och en gata full med restauranger och barer.

I oktober dödades 100 mänskor i Ankara då två självmordsbombare angrep en kurdisk fredsdemonstration.

Sedan dess har turkiska myndigheter trappat upp kampen mot både inhemska och utländska jihadister.

- Turkiet är ett mål för terrorister eftersom det befinner sig i frontlinjen i kampen mot IS, säger den anonyme regeringstjänstemannen.

Turkiet har ändå länge fått hård kritik från omvärlden för att landet inte har gjort tillräckligt för att stoppa IS, medan man samtidigt slår hårt till mot kurdrebeller både i och utanför Turkiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes