Hoppa till huvudinnehåll

36 raka segrar – Sveriges fantastiska svit fortsätter

Oskar Lindblom och Mackenzie Blackwood i JVM
Oskar Lindblom och Mackenzie Blackwood i JVM Bild: Lehtikuva blackwood

På nyårsafton 2006 förlorade Sverige sin senaste match i gruppspelet i junior-VM. Efter det har laget tagit 36 raka segrar. Den senaste kom mot Kanada på nyårsafton 2015.

Grupp A skulle vara en tuff grupp i VM men Sverige har inte påverkats nämnvärt av motståndet. I den sista gruppspelsmatchen var det Kanada som efter en tuff drabbning fick bita i det sura äpplet och förlorade med 2–5.

Sverige var fruktansvärt effektiva i powerplay i början av den första perioden. Efter drygt sju minuter ledde man redan med 2–0 efter mål av Alexander Nylander och Gustav Forsling.

Kanada kvitterade i slutet av den första perioden men trots ett stort spelövertag i andra så fick laget inte utdelning utan det var istället Sverige som gjorde nästa mål. Och även den här gången i powerplay då Adrian Kempe satte 3–1 i mitten av perioden.

Sverige gjorde också nästa mål i den tredje perioden men för ovanlighetens skull inte i powerplay. Kanadas målvakt Mackenzie Blackwood lämnade retur på Gabriel Carlssons skott och Anton Karlsson var framme och slog in returen.

I slutet av matchen fick Kanada spela fem mot tre och det gav utdelning. Mitch Marner reducerade till 2–4 men närmare än så kom man inte och då tolv sekunder återstod kunde Rasmus Asplund sätta det avgörande målet i tom kasse.

Sverige hade redan tidigare säkrat gruppsegern och man kommer att möta Slovakien i kvartsfinalen på lördag.

Resultat:

Sverige – Kanada 5–2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport