Hoppa till huvudinnehåll

Bacon doppad i choklad är ett minne blott

Paul grillar bacon
Arkivbild. Grillad bacon. Paul grillar bacon Bild: YLE/Strömsö grila

Gillar du inlagd gurka, rödbeta eller sill? Ålderdomligt? Pyttsan. Enligt The National Restaurant Association är fermenterad mat en av de hetaste mattrenderna år 2016.

Varje år sammanställer The National Restaurant Association en lista på de hetaste trenderna i matväg som är på kommande.
Inlagd mat finns i toppen medan fritering minskar i popularitet.

Inlagda gurkor.
Inlagd gurka. Inlagda gurkor. Bild: Svenska Yle/Camilla Forsén-Ström inlagd gurka

Grönkål och quinoa kommer att ta ett steg tillbaka. Den traditionella spannmålspastan kommer att få en ansiktslyftning genom att använda mera exotiska ingredienser.

Vad sägs om squash-"pasta" eller en lasagne med morötter?

Den amerikanska trendrapporten har visat sig vara aktuell även i Finland. Mattrenderna "over there" sprider sig snabbt till den kulinariskt intresserade finländaren, skriver Helsingin Sanomat.

Mera grönsaker på tallriken

Enligt The National Restaurant Association, som består av närmare 1600 kockar, kommer köttet att spela en mindre viktig roll i våra menyer. Och när vi äter kött ska det gärna vara lokalproducerat och ekologiskt.

Pulled pork, som slog igenom stort under 2015, kommer fortsättningsvis att tillagas i våra kök, tror experterna.

Pulled pork av fläsklägg
Pulled pork. Pulled pork av fläsklägg Bild: YLE/Strömsö fläsklägg

Grönsakerna fortsätter ännu att ta upp en stor del av tallriken. En trendig sallad består av Heirloom tomater (en tomatsort som får mogna naturligt), ruccola och blomkål.

Smaker från Afrika och Mellanöstern tar ett steg framåt

Kokosnöt, yoghurt, äggplanta, jordnötter och chili är alla exotiska ingredienser och kryddor som blir en stor mattrend 2016.

Nudlar, skräpfisk, kålsallad och äggviteomeletten hamnar långt ner på listan.

Även blodkorv, chokladdoppad bacon och ärter förutspås bli mindre vanliga i våra kulinariska upplevelser.