Hoppa till huvudinnehåll

De karismatiska bröderna Morgans jakt på omöjlig kärlek och hemlig information

Sargad och rädd har Klas Östergren barrikaderat sig i en stor mörk lägenhet vid Hornsgatan i Stockholm. Året är 1979 och med burkmat och 50 cigarettpaket som enda sällskap skriver han febrilt berättelsen om de som en gång var lägenhetens invånare - de färgstarka och karismatiska bröderna Morgan.

Herrasmiehiä ja Gangstereita yle.fi:ssä

”Mina vänner har försvunnit, en efter en. Kanske är det min tur snart. Jag kan bara vänta och vaka. Få tiden att gå genom att berätta. För att förklara saker och ting, för att bevara mitt förstånd.
Alla människor har någon fiende, jag vet inte vem som är just min. Mina vänner hann aldrig säga det innan de försvann. Så det här kommer nog inte att handla så mycket om ondskan som om det goda och dess möjligheter. En svart saga. Men man har rätt att misströsta när man har fått så mycket stryk som jag.
Men de skall få igen. Jag skall resa ett tempel, bygga ett monument över bröderna Morgan.”

Med de orden inleder Klas sin berättesle i dramaserien Gentlemen & Gangsters. Ett år tidigare sprang Klas för första gången på den äldre av bröderna, Henry, på en boxningsklubb. Klas som blivit bestulen på allt utom sina skrivmaskiner flyttar snabbt in i Henrys stora lägenhet där Klas skall jobba på en modern version av Röda rummet.

Han blir också allt mer fascinerad av sin värds livsstil och hans berättelser från dagar som globetrotter, jazzmusiker och äventyrare. Henrys liv verkar vara en färgsprakande protest mot allt det gråa och enformiga.

Nu som då blir Henry rastlös och flyr för några dagar till sin älskling Maud som han motvilligt delar med skumma businessmannen Wilhelm Sterner.

Efter ett halvår i lägenheten dyker plötsligt Henrys yngre bror Leo upp under en middag, nyligen utsläppt från dårhuset. Han är sin brors motsats men lika färgstark som politisk provokatör, filosof, alkoholist och i sin barndom en lovande poet.

Det står också snart klart att Leo har farliga band till Wilhelm Sterner och hans ljusskygga verksamhet.

Genom årtionden följer vi gentlemen och gangsters vars liv flätas samman av kärlek, fruktan och hemlig information. Berättelsen tar oss vidare från sent sjuttiotal till nutid, och Klas börjar äntligen förstå vad som egentligen hände.

Konspirationen som bröderna var involverade i är avslöjad, liksom Mauds sista hemlighet: hon behöll Henrys son.

Flera år senare har denna son, Gustav, vuxit upp och är på jakt efter svar och vänder sig till Klas. Därmed får två berättelser om omöjliga människor, omöjlig kärlek och omöjliga sanningar ett slut. En berättelse om bröderna Morgan, men också om ett Sverige i förändring.

Ett smörgåsbord av karaktärer, bilder och musik

Gentlemen & Gangsters baserar sig på Klas Östergrens romaner Gentlemen från år 1980 och Gangsters fån 2005. Det är böcker rika på karaktärer och berättelser. När böckerna skulle bli drama på vita duken stod det snabbt klart att man inte kunde pressa in allt i en film. Samtidigt var det omöjligt att förstå karaktärerna och berättelsen fullt ut om man inte tog med båda.

Leo och Morgan är två självdestruktiva och orubbliga karaktärer men det är deras brister som gör dem mänskliga.― Mikael Marcimain

Lösningen blev att göra en film på den första boken, Gentlemen, som gick upp på biograferna i december 2014. Hela bilden får man i dramaserien, fyra avsnitt på vardera 90 minuter. Ungefär hälften av materialet i tv-serien är unikt material som inte tidigare visats.

För regissören Mikael Marcimain som tidigare fått stor uppmärksamhet för bland annat dramaserierna Lasermannen och Upp till kamp var manuset en stor utmaning men också och inspiration.

I programbladet för Filmfestivalen i Toronto skriver han så här om sin vision med projektet (fritt översatt):

”Det är ett underbart rikt manus med mångfacetterade karaktärer, visuellt intressanta miljöer, spänning, passion, kärlek, våld och mycket musik. Det är thrillerelementen som är bärande i berättelsen om bröderna Morgan medan de emotionella banden mellan karaktärerna gör det till en berättelse om kärlek och vänskap.
Leo och Morgan är två självdestruktiva och orubbliga karaktärer men det är deras brister som gör dem mänskliga. Vi kan se oss själva i dem. Jag vill att filmen och serien skall kännas som ett smörgåsbord av intressanta karaktärer, bilder, färg, ljud och musik – en episk saga som är både thriller och kärlekshistoria men främst en hyllning till livet självt”.

Yles filmredaktör Silja Sahlgren-Fodstad fick en pratstund med Marcimain och talade en hel del om hur det är att återskapa 70-talet på film. Du kan läsa mer om det i artikeln Han lyckas göra 1970-talet rykande hett.

Gentlemen & Gangsters (12) sändes första gången i Yle Fem 2016. I huvudrollerna ser vi David Fukamachi Regnfors, David Dencik, Ruth Vega Fernandez, Sverrir Gudnason m.fl. Klas Östergren har själv skrivit manus till serien.

Nyligen publicerat - Yle Fem