Hoppa till huvudinnehåll

Ett händelserikt 2015

Flyktingkris, klimatmöte och den omdiskuterade klänningen.
Flyktingkris, klimatmöte och den omdiskuterade klänningen. Några av de saker som engagerat oss i år. Flyktingkris, klimatmöte och den omdiskuterade klänningen. Bild: EPA/MAJA HITJI/ETIENNE LAURENT/Skärmdump årskrönika 2015

Det har hänt mycket under 2015. Mycket vi vill glömma, men också mycket vi kan vara nöjda över. Och så finns det där otippade sakerna också, som att bråka om färgen på en klänning.

Saker vi helst hade velat undvika

Terrordåd

Tyvärr tog inte terrordåden slut under 2015. De som fick mest uppmärksamhet här var terrordåden i Paris. I november dog 130 personer i sex olika attacker runt om i staden. 89 av dödsoffren och över 300 av de skadade befann sig i konsertlokalen Bataclan.

Paris upplevde också terror och skräck tidigare i år när satirtidningen Charlie Hebdo utsattes för ett terrordåd i januari. Tolv personer dödades och världen visade sitt stöd genom att använda slagordet Je suis Charlie (Jag är Charlie).

Skadade evakueras från Stade de France.
Paris upplevde terror och skräck i år. Två gånger om. Skadade evakueras från Stade de France. Bild: EPA/IAN LANGSDON parisattack

Samtidigt som världen sörjde offren i Paris och visade det genom att sätta till en fransk flagga till sin profilbild på sociala medier var det också många som frågade sig varför man inte uppmärksammade terrordåden i Kenya och Nigeria på samma sätt. Den här videon visar hur vår profilbild skulle se ut ifall vi uppmärksammade alla terrordåd lika mycket.

Flyktingkris

Bilderna på 3-årige Alan Kurdi som sköljts upp på land får världen att öppna ögonen för flyktingkrisen. Under 2015 har många kommit till Europas gränser för att söka säkerhet. Krisen kallas den värsta i Europa sedan andra världskriget. FN:s flyktingkommissariat UNHCR beräknar att 400 000 nyanlända kommer att söka skydd i Europa år 2015. År 2016 kan siffran bli 450 000 eller mer. Det är i första hand syrier, afghaner och irakier som flyr. Tusentals har drunknat och dött på vägen till sitt nya hemland.

Europa bygger stängsel, folk bränner ner boenden ämnade för asylsökande och gränsövervakningarna skärps samtidigt som nödsituationerna för folket som flyr fortsätter. Den här krisen är inte över.

Flyktingar på grekiska önLlesbos i november 2015
Flyktingkrisen kallas den värsta krisen sedan andra världskriget. Flyktingar på grekiska önLlesbos i november 2015 Bild: EPA/ ORESTIS PANAGIOTOU lesbos

EU och Grekland krisar över pengar

EU kallsvettades medan förhandlingar om nödlån till Grekland drog ut på tiden och återbetalningar uteblev. En omröstning om Grekland alls skulle vara kvar i Europeiska valutaunionen hölls i juni. Nej-sidan vann men premiärminister Alexis Tsipras gjorde en u-sväng och Grekland beviljades till slut nödlån.

Jordbävning i Nepal

En jordbävning som mätte 7,9 på Richterskalan drabbade i april Nepal. Många dog och en halv miljon hem förstördes. Skalvets epicentrum låg omkring 80 kilometer nordväst om Nepals huvudstad Katmandu.

Skalvet förorsakade också snöskred i Mount Everest där många bergsbestigare fastnade. Minst tusen bergsklättrare befann sig i bergen då jordskalvet inträffade - bland dem ungefär 400 utlänningar.

Tre månader efter jordbävningen i Nepal, drabbades landet av svåra monsunregn.

man räddas i Katmandu.
Många blev fast under hus som rasade i Katmandu. man räddas i Katmandu. Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA katmandu

Lejonet Cecil sköts i en nationalpark

Den amerikanska tandläkaren Walter J. Palmer blev föremål för internationellt raseri efter att han utpekats som den som sköt ihjäl det mest berömda lejonet i Zimbabwe - lejonet Cecil.

Palmer sa att han inte hade en aning om att lejonet han fällde var en lokal favorit och del av forskningsstudier. Han säger sig ha förlitat sig på sina lokala guiders expertis.

"Jag ångrar djupt att den aktivitet som jag älskar och utövar ansvarsfullt och lagenligt resulterade i lejonets död" sa han i ett uttalande.

Den 13-årige lejonhannen Cecil med sin kännspaka svarta man levde i nationalparken Hwange, där han var en av de största attraktionerna. Han hittades flådd och utan huvud.

Lejonet Cecil dödades av en jägare.
Cecil finns inte med oss längre. Lejonet Cecil dödades av en jägare. Bild: EPA lejonet cecil

USA och alla vapen

USA, som annars också är känt för våldsamma vapenbrott, fick se ett riktigt svart 2015. De har haft 350 skolskjutningar, vilket är så gott som en per dag. Och även om inte alla attackerna slutade i att någon dog, så innebär det totala antalet döda (447) i de här skjutningarna att det i snitt ändå handlar om nästan ett dödsfall om dagen, statistiskt sett.

Den dödligaste av de här var i början av oktober då en 26-årig man gick in i en skola och sköt ihjäl 9 personer och skadade 7 andra innan han själv dog under en skottlossning med polisen. Obamas tal till nationen efteråt var uppgivet, och han sa att skjutningarna blivit rutin.

Alla de här skjutningarna har lett till en ny diskussion om vapenlagarna i USA.

Utöver skolkjutningarna har även fall med poliser som skjuter mörkhyade fångats på kamera allt oftare, vilket har lett till demonstrationer och folkrörelser som "Black Lives Matter" och även diskussioner om att poliser i USA borde börja bära så kallade kroppskameror - små kameror så att deras handlingar alltid skulle filmas och även så att de lättare kan försvara sina handlingar i rätten.

Demonstration i Chicago 24.12.2015 mot polisvåld mot svarta.
Black lives matter! står det på den unga tjejens skylt. Demonstration i Chicago 24.12.2015 mot polisvåld mot svarta. Bild: EPA/TANNEN MAURY polisvåld

Annat vi blev ledsna eller upprörda över var: Andrepiloten som i mars medvetet kraschade ett flygplan i franska alperna, Volkswagen som fuskade med siffror, den nya regeringen som tog beslut om en massa jobbiga sparförslag (och sedan krisade), samt slaktskandalen.

Saker som gjort oss glada

Klimatavtal i Paris

I slutet av november drog klimatmötet i Paris igång. Det var ett historiskt möte eftersom alla 195 länder kom överens om att de ska minska på utsläppen för att jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än två grader. Det är först nu det riktiga jobbet börjar – att få alla länder att följa avtalet och att hitta ekonomiskt hållbara lösningar, men vi får hoppas att avtalet är ett stort kliv framåt.

Kvinna demonstrerar i samband med klimatmötet i Paris 12.12.2015
Många demonstrerade under klimatmötets gång. Kvinna demonstrerar i samband med klimatmötet i Paris 12.12.2015 Bild: EPA/ETIENNE LAURENT klimatmöte i paris 2015

Foto på Pluto

I juli lyckas Nasas rymdsond New Horizons ta högupplösta bilder av Pluto efter en nio år lång resa. Berg, kratrar från meteornedslag, raviner, isberg och Plutos ytstruktur syns tydligt på de nyaste bilderna som Nasa tagit emot. Det finns också bilder på Charon, en av Plutos fem kända månar.

Plutos yta sedd från rymdsonden New Horizons.
Så här ser Pluto ut på nära håll. Plutos yta sedd från rymdsonden New Horizons. Bild: Nasa new horizons

Bruce Jenner blir Caitlyn Jenner

Bruce Jenner blev Caitlyn Jenner för hela världen när hon lät sig fotograferas för tidningen Vanity Fairs omslagsbild. Bredvid bilden stod citatet ”Kalla mig Caitlyn”.

Caitlyn är en amerikansk före detta friidrottare, numera bland annat känd som TV-personlighet i realityserien Kardashian.

Caitlyn Jenner är en förebild för transpersoner världen över. Men också förebilder kan hamna i blåsväder. För inte så länge sedan fick hon mycket kritik när hon sa att människor blir obekväma av transpersoner som ser ut som män i klänning. Hon bad sedan om ursäkt i ett öppet brev, och förklarade sig med att hon menat att vi ännu har mycket långt kvar att gå innan alla transpersoner accepteras för vem de är. Caitlyn skriver att hon i fortsättningen tänker kämpa för att öka acceptansen kring transpersoner i stället för att späda på fördomarna.

Caitlyn Jenner.
Caitlyn Jenner blev en förebild för många. Caitlyn Jenner. Bild: EPA/Jason Szenes caitlyn jenner

Medicinska framsteg

Vi lyckas till exempel få kontroll över ebolan, och så har vi fått fram superbra mediciner mot hiv - folk som äter dem regelbundet smittar inte ens andra. Många forskare över hela världen försöker ta fram bättre mediciner mot hiv. Vid Århus universitet i Danmark siktar man till och med på att komma fram till ett botemedel som skulle ta kål på viruset helt och hållet. Målet ligger inte ännu bakom hörnet, men man har gjort vissa framsteg.

Ebolautbrottet i Västafrika hade i höstas krävt 5 420 dödsoffer, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste uppgifter. Långt fler har smittats än vad som har rapporterats. Värst drabbat var Guinea, Liberia och Sierra Leone. Men bland annat Guinea är nu fri från sjukdomen. Forskare har också tagit fram ett effektivt vaccin.

Arkivbild från 3 februari 2015 där läkaren Francis Kateh frivilligt deltar som testperson av ebolavaccinet.
Läkaren Francis Kateh deltar frivilligt som testperson av ebolavaccinet. Arkivbild från 3 februari 2015 där läkaren Francis Kateh frivilligt deltar som testperson av ebolavaccinet. Bild: AFP / Lehtikuva ebolavaccin

Äktenskapslagsförändringar i flera länder

Regnbågsåret 2015 förde mycket gott med sig.

Irland, Luxemburg och USA legaliserade samkönat äktenskap. Ett historiskt beslut i alla länder, speciellt i Irland som blev första landet där folket fick bestämma genom att rösta om saken. I USA var det däremot högsta domstolen som bestämde att äktenskapet är en rättighet som tillhör alla.

Samkönat äktenskap blev också lagligt i delstaten Chihuahua i Mexico, Grönland samt på Pitcairnöarna (en del av Storbritannien) i stilla havet. Lagen om samkönat äktenskap godkändes förra året också i Finland, och den ska träda i kraft 2017.

I december godkände Grekland en lag som ger rätten till samkönade par att registrera sitt partnerskap.

Folkmassa firar samkönat äktenskap i Irland.
Irland godkände samkönat äktenskap. Folkmassa firar samkönat äktenskap i Irland. Bild: EPA/Aidan Crawley samkönat äktenskap

Antalet vilda tigrar i Indien ökar efter att de i flera år varit utrotningshotade

Många djur är utrotningshotade, men en god nyhet är att antalet tigrar har vuxit med 30 procent på fyra år. I fjol fanns det 2 226 tigrar jämfört med 1 706 år 2010.

Tigerstammen har vuxit sedan bottenåret 2006 då det fanns bara drygt 1 400 tigrar i landet. Siffran ligger ändå långt från 2000-talets början då det fanns nästan 4 000 tigrar i landet. När landet blev självständigt år 1947 fanns det omkring 40 000 tigrar i Indien.

Över hälften av världens tigrar lever i Indien. Tigrarna hotas främst av tjuvskytte och krympande livsmiljöer.

Tiger
Världen har fått fler tigrar. Tack tack! Tiger Bild: EPA bengalisk tiger

Annat vi hurrade över var: Att ett avtal om Irans kärnprogram blev klart (och att det togs fram tillsammans med tre starka kvinnor), rymdföretaget SpaceX sköt iväg elva satelliter på en raket och raketen kom sedan tillbaka och landade fint på uppskjutningsplatsen - nu kan man börja återanvända raketer, USA och Kuba började komma överens igen och Kina övergav ettbarnspolitiken (men håller kvar en gräns på två barn).

Saker som engagerade oss på sociala medier

Vilken färg är klänningen?

En kvinna lägger upp en bild på en klänning på sociala medier. Kvinnan är övertygad om att klänningen är svart och blå, men hennes vänner säger att den är vit och guld.

Bilden på klänningen spred sig i rasande fart och det tog inte länge innan varje människa på varje skola och arbetsplats trängde ihop sig framför bilden och ropade ut olika färger. Snart kom också förklaringarna till varför vi ser den i olika färger: Orsaken kan till exempel vara att vi uppfattar färg på olika sätt. Vi kunde också läsa att det här beror på ålder – att yngre ögon skulle se klänningen som svart och blå, medan äldre ser den som vit och guld. En annan teori är att färgerna påverkas av i vilket sorts ljus vi tittar på bilden.

Vilken färg är klänningen då? Ifall vi kollar på bilden på webshopen där den säljs är svaret ganska klart: den är svart och blå.

Jodel

Skvallerappen Jodel kom till svenskfinland och de svenskspråkiga vill inte riktigt släppa in finskspråkiga i gemenskapen.

”Upp på barrikaderna mina jodel bröder & systrar. Ge inte finnarna en centimeter!” skrev en person i Helsingforsjodeln när Myteriet pratade om fenomenet.

Det verkar som att vi behöver ett finlandssvenskt forum, men ifall det är just Jodel som är det är svårt att säga. Man kan ju ändå inte äga sociala medier, som i det här fallet dessutom är från Tyskland.

Jodel,
Jodelanvändarna vill att det ska hållas svenskspråkigt. Jodel, jodel

Dansk radiopratare dödade kaninunge i radio

Radiovärden Asger Juhl dödade kaninungen Allan i direktsändning och fick efter det enorma mängder dödshot.

Asger ville skapa debatt och lyfta fram hyckleriet över att vi inte tål att se djur dödas, men ändå äter dem med god aptit.

Det var inte bara i Danmark som folk blev upprörda. Asger fick dödshot från både USA och Ryssland. I Storbritannien skrev över 36 000 personer under en namninsamling som krävde att Asger skulle få sparken från radiokanalen.

Asger jobbar fortfarande kvar.

Asger Juhl och kaninen han sedan slog ihjäl med en cykelpump.
Asger Juhl mådde inte alls dåligt över att han dödade lilla Allan med en cykelpump. Asger Juhl och kaninen han sedan slog ihjäl med en cykelpump. Bild: Skärmdump/Radio24syv asger juhl

Litar du på mig - krama mig

Mustafa Mawla som är muslim, stod med ögonbindel och bad om kramar på en gata i Toronto. Bredvid sig hade han en skylt där det stod: "Jag är en muslim. Jag är stämplad som terrorist. Jag litar på dig. Litar du på mig? Ge mig en kram." Flera som gick förbi gjorde just det. Gav honom en kram alltså.

Petski Westerholm från programmet Kioski gjorde också samma sak men omvänt: Invandrare, stig fram och krama mig. Jag litar på dig, litar du på mig?

Finländska Janne Antin gjorde också samma grej men på hans skylt stod det att han är hiv-positiv. Många kom fram och kramade honom och det blev en väldigt känslig stund.

Kvinnliga filmhjältar

Vi har fått se många kvinnliga filmhjältar i år, men alla är inte lika glada över det. I en blogg för ”maskulina män" rasar både skribenten och kommentatorerna över att Charlize Theron spelar krigaren Furiosa i den nya filmen om Mad Max. De skriver att en kvinna i den rollen är ”påtvingad feminism” och uppmanar alla att vägra se filmen.

Men den sjunde Star Wars-filmen The Force Awakens får beröm för att de tagit in Rey (Daisy Ridley) som en av huvudpersonerna. Filmen gör dessutom rekord. Under det första dygnet hämtade filmen in 50 miljoner dollar i biljettintäkter i USA, det vill säga kring 46 miljoner euro.

En annan stark kvinnlig hjälte som dök upp i år är Jessica Jones.

Charlize Theron gör en av rollerna i Mad Max: Fury road.
Furiosa är vår nya hjälte. Charlize Theron gör en av rollerna i Mad Max: Fury road. Bild: © 2014 Warner Bros. Entertainment Inc. abbey lee kershaw

Visa verkligheten på sociala medier

Essena O´Neill hade över 700 000 följare när hon bestämde sig för att lägga av med alla sociala medier. Varför? För att avslöja att allt är fusk.

I ett Youtube-klipp (som nu är borta) förklarade hon att hon är trött på sociala medier. Hon är trött på att ljuga och trött på att göra allt för att få likes. Hon vill att fler ska se klart och fatta att sociala medier inte är äkta. I stället vill hon använda sin röst till att prata om saker hon på riktigt är intresserad av, som etisk klädproduktion och djurrätt.

Först var hon superlycklig över att så många uppmärksammade hennes beslut, men när hon sedan upptäckte att alla medier bara ville prata om henne och inte de saker hon brann för blev hon upprörd. Sedan försvann hennes sida "Letsbegamechangers" (där hon ville prata om alla viktiga saker) och efter ett tag dök det upp en ny profil av henne på Instagram. Nu har hon öppnat en sida där det står att hon nu skriver på sin första bok: How to be social media famous. Vi väntar med spänning.

Annat vi blev engagerade över var: Lemmy Kilmisters bortgång och "Dancing Man" som blev utsatt för fatshaming men sedan får revansch när folket står upp för honom och säger att han ska fortsätta dansa.

Vad kommer du att ta med dig från år 2015?

Nyligen publicerat - X3M