Hoppa till huvudinnehåll

Målkalas i sista gruppspelsmatchen – nu väntar Kanada

Jesse Puljujärvi gör mål
Jesse Puljujärvi gör mål Bild: Lehtikuva puljujärvi

Offensivt fortsätter Finland att leverera på en hög nivå men i defensiven var det ett sargat lag som mötte Tjeckien. Trots det blev det seger med 5–4.

Efter Eetu Sopanens skada och Miro Keskitalos sjukdom inledde Finland matchen med fem renodlade backar. Det här förändrades snabbt då Vili Saarijärvi var tvungen att bryta tidigt i första perioden på grund av magsjuka.

Resultatet blev därefter. Fyra insläppta mål men även fem gjorda och nu väntar Kanada i kvartsfinalen på lördag.

– Det var en tuff match. Vi gjorde en bra insats och det är inte lätt att spela med fyra backar. Fyra insläppta mål idag är för mycket, sa chefstränaren Jukka Jalonen efter matchen.

Målkalas i andra perioden

Jesse Puljujärvi gav Finland ledningen tidigt i den andra perioden och allt var frid och fröjd i Helsingforsarenan. Men glädjen blev kortvarig.

Efter målet spelade Tjeckien riktigt bra och laget både kvitterade och tog ledningen. Finlands chefstränare Jukka Jalonen tog då timeout för att försöka väcka laget och det gav resultat.

Först kvitterade Roope Hintz då han stal pucken efter tekning och satte in den mellan benen på Tjeckiens målvakt Vitek Vanecek och två minuter senare var Antti Kalapudas framme och gav Finland ledningen i spel fem mot fyra.

Fem mål på drygt tio minuter och det skulle komma ytterligare ett i mittperioden.

I slutet av perioden spelade man fyra mot fyra och då slog David Sklenicka till och kvitterade.

Puljujärvi och Laine

I den sista perioden visade Finland igen sin sårbarhet i defensiven då Michael Spacek gav Tjeckien ledningen igen efter 49 minuter.

Men som sagt Finland är vassa framåt och speciellt i powerplay. Då matchklockan passerat 50 minuter bjöd Finland på klapp-klapp-spel och Jesse Puljujärvi kvitterade till 4–4.

Och Puljujärvis kedjekompis Patrik Laine ville inte vara sämre då han fyra minuter senare dundrade in segermålet för Finland.

– Kedjan fungerar bra och det känns bra. Speciellt i powerplay är vi riktigt bra. Det blir en fysisk match mot Kanada i kvartsfinalen, säger Jesse Puljujärvi.

Tjeckien slutar trea i gruppen och möter USA i sin kvartsfinal på lördag.

Resultat:

Finland – Tjeckien 5–4
20.57 1–0 Puljujärvi (Aho)
24.22 1–1 Smejkal (Spacek, Pastrnak)
26.08 1–2 Ordos (Vozenilek, Soustal)
28.06 2–2 Hintz
30.46 3–2 Kalapudas (Kapanen, Niku) PP
39.27 3–3 Sklenicka (Masin)
48.37 3–4 Spacek (Pastrnak, Smejkal)
50.10 4–4 Puljujärvi (Nättinen, Juolevi)PP
54.13 5–4 Laine (Juolevi, Aho)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport