Hoppa till huvudinnehåll

Puljujärvi kan draftas som etta – "Prestationerna talar för sig"

Jesse Puljujärvi, JVM 2015.
Jesse Puljujärvi har imponerat stort i JVM. Jesse Puljujärvi, JVM 2015. Bild: Lehtikuva puljujärvi

Jesse Puljujärvis fantastiska junior-VM har inte gått obemärkt förbi i Kanada. Antingen Puljujärvi eller Auston Matthews förväntas väljas först i sommarens NHL-draft – kanske med Patrik Laine med på ett hörn.

“Det ser ut som om vi nu har en kamp mellan åtminstone två spelare. Kanske tre. Kanske fyra.”

Så inleder kanadensiska Sportsnet sina färska spekulationer kring NHL-draften nästa sommar, där den långvariga favoriten Auston Matthews fått en reell utmanare i Jesse Puljujärvi.

Auston Matthews, JVM 2015.
Auston Matthews är inte längre ett självklart förstaval i juni. Auston Matthews, JVM 2015. Bild: Str / Lehtikuva auston matthews

Båda två spelar ”underåriga” i U20-VM i Helsingfors, och trots att amerikanen Matthews lyckats bra (3+3=6), är det lejonanfallaren Puljujärvi som fått de stora rubrikerna också i Kanada.

17-åringen har briljerat i hemma-VM och toppar poängligan i ensamt majestät med saldot 3+7=10 på Finlands tre första matcher.

"Prestationerna talar för sig"

– Puljujärvi ser ut att utmana Matthews, skriver Sportsnet. Amerikanen har en fördel i att vara center, det sällsyntaste av handelsvaror i NHL. Det skulle kräva mycket att nobba Matthews, men Puljujärvis prestationer talar för sig.

Som trea lyfter Sportsnet fram Puljujärvis kedjekamrat Patrik Laine, som ligger delad tvåa i JVM:s poängliga med 3+4=7. Enligt sajten föredrar de facto en del NHL-scouter Laine framom Puljujärvi.

Det fjärde potentiella alternativet som förstaval är Matthew Tkachuk som producerat poängen 2+3=5 i Helsingfors hittills.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport