Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Finland–Tjeckien 5–4

Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Patrik Laine
Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Patrik Laine Bild: Lehtikuva puljujärvi

Inte ens en maginfluensa i truppen kunde stoppa Finland från att avsluta gruppspelet med seger. Juniorlejonen vände i slutperioden och slog Tjeckien tack vare VM:s bästa powerplay.

Finland–Tjeckien 5–4 (0–0, 3–3, 2–1)

Avgörandet:

Finlands spel i numerärt överläge är rent sensationellt bra. Den här gången fick juniorlejonen fyra chanser i powerplay – av vilka tre ledde till mål. Både kvitteringen till 4–4 och segermålet 5–4 kom som en följd av tjeckiska utvisningar och det är enkelt att peka på vad som avgjorde.

Bra av juniorlejonen:

23 mål på fyra gruppspelsmatcher talar sitt tydliga språk. Finlands offensiv är alldeles briljant.

Segern mot Tjeckien är extra meriterande med tanke på att laget bara hade fyra backar kvar i uppställningen. Skadade Eetu Sopanen missar resten av turneringen och mot tjeckerna var både Miro Keskitalo och Vili Saarijärvi magsjuka. Av anfallarna fick i sin tur Aleksi Saarela sin släng av influensan under matchens gång, och fler i laget lär ska ha känt av liknande problem.

Lejonen får med andra stort plus för sin attityd och vinnarinstinkt, det här var en seger för viljestyrkan.

Dåligt av juniorlejonen:

Med tre av sju backar borta hade det krävts starkt försvarsspel från lagets forwards. Det uteblev. 13 insläppta mål på de tre senaste matcherna är på tok för mycket, och frågan är om defensiven är tillräckligt stark för att Finland ska kunna ta medalj.

Både backar och anfallare går bort sig i egen zon, tar fel beslut och förlorar närkamper. Veini Vehviläinen i mål hade en otacksam uppgift men ser inte särskilt trygg ut han heller.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Patrik Laine. Sett till hela matchen dominerade kedjan med Aho, Puljujärvi och Laine inte riktigt lika stort som tidigare under turneringen. Men i slutskedet blev just den kedjan tungan på vågen i alla fall. Tre mål framåt, och när Finland försvarade sin ledning i slutminuten var första kedjan inne för att kriga i defensiven också. Vem av de tre man väljer är en smaksak, men Laine satte segermålet och slet starkt matchen igenom.

Två stjärnor:
Olli Juolevi. För ett lag med backbrist drog 17-åringen ett enormt lass i defensiven. Stod upp bättre än många andra finländare i egen zon och bidrar till lagets lysande powerplay, nu spelade Juolevi läckert fram till Patrik Laines segermål.

En stjärna:
Jesse Puljujärvi. Gjorde den här gången en del dumma beslut och var inne på isen under ett par tjeckiska mål. Men att påpeka det är kanske att vara överkritisk. Puljujärvi stod på nytt för två mål, och håller första platsen i poängligan med ofattbara tolv poäng på tolv perioder.

Bonusstjärnor:
Också Sebastian Aho var bra, men det utgår vi ifrån vid det här laget. Julius Nättinen är nyttig, Niko Mikkola slet för två, och Kasper Björkqvist gör en lysande turnering.

Kan bättre:

Miska Siikonen kan betydligt bättre som anfallare än som den försvarare han nu tvingades agera som. Och hela hockey-Finland hoppas intensivt att Veini Vehviläinen kan höja sig ännu ett snäpp.

Skrällen:

Ett lag som utmärkt sig genom att ta onödiga utvisningar var nu högst discliplinerat på den fronten. Finland spelade under hela matchen bara 2 minuter och 15 sekunder i boxplay.

Framtiden:

Finland slutar grupptvåa och möter andra gruppens trea Kanada i kvartsfinalen klockan 18 på lördag. Enklare än USA/Sverige, vill jag påstå. Men å andra sidan osannolikt mycket svårare än Danmark. Den andra halvan av Rysslandsmatchen grämer med andra ord stort när finländarna sammanfattar gruppspelet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport