Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Fyrverkeriförbud vid flyktingförläggningar

Flyktingar köar vid social- och hälsovårdstjänsten i Berlin i december 2015.
Flyktingar köar vid social- och hälsovårdstjänsten i Berlin i december 2015. Flyktingar köar vid social- och hälsovårdstjänsten i Berlin i december 2015. Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER köar

Vid många tyska flyktingförläggningar kommer nyåret att firas utan smällare och raketer. Av rädsla för att oljudet kan återuppväcka traumatiska minnen hos flyktingarna, har många städer och kommuner förbjudit fyrverkeripjäserna helt och hållet.

Att raketer och smällare är förbjudna har dels med säkerheten vid förläggningarna att göra, men samtidigt vill man se till att allt oljud inte återupplivar traumatiska minnen från kriget i till exempel Syrien.

Man vill att i synnerhet barnen ska slippa oljud som påminner om krig och bombningar.

I Tyskland går smällandet oftast betydligt häftigare till, än till exempel i Finland och därför har man på många orter också förvarnat flyktingarna om vad som komma skall. Så till exempel vid en förläggning i staden Münster.

– Vi hade redan tidigare ett fyrverkeri som ingen visste om och då var det många som flydde i panik. Vi vill framför allt att barnen ska slippa det här, säger en medarbetare för det tyska Röda Korset i Münster.

Vädjan till allmänheten

För många flyktingar är fyrverkerier visserligen inget nytt, men flera organisationer som jobbar med flyktingar vill i alla fall informera om de tyska traditionerna.

Det har man gjort med hjälp av informationsblad och vid en förläggning har man till och med arrangerat en fyrverkeriförevisning på förhand.

Många av organisationerna vädjar också till allmänheten att undvika fyrverkerier i närheten av flyktingförläggningar, på samma sätt som det redan nu är förbjudet med fyrverkeriet på vissa platser.

Det är till exempel förbjudet att skjuta raketer i närheten av kyrkor, korsvirkeshus, ålderdomshem och sjukhus.

I vissa städer med historiskt värdefulla byggnader kan man räkna med dryga böter om man bryter mot fyrverkeriförbudet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes